Д-р Маджаров: Нямаме информация кой плаща тестовете, които се правят ежедневно за COVID-19

OFFNews 09 юли 2020 в 17:24 1606 0

"Нямаме информация кой плаща тестовете, които всеки ден се правят в България". Това каза пред БНР д-р Иван Маджаров - председател на БЛС.

"Изпратихме писма и единственият отговор, който досега сме получили, е от НЗОК, че за май месец са платили 330 теста на лабораториите", уточни той. По думите му не може да се стоварва проследяването на епидемичната обстановка на гърба на гражданите и на гърба на лечебните заведения.

"Нямаме основания да се притесняваме за изчерпване на ресурсите на здравната ни система", заяви д-р Маджаров. Според него трябва да се следи колко са ежедневно новоприетите в болница, колко са в интензивните отделения и колко са изписаните пациенти. По думите му показателят, отразяващ необходимостта от интензивно лечение, не дава основание за притеснения засега.

"Дифузното разпространение на вируса тръгна от местата, където големи групи от хора се бяха завърнали от чужбина. Те правеха големи сбирки, появиха се огнищата и логично се стигна до дифузното разпространение на COVID-19", посочи д-р Маджаров. Според него прибиращите се българи от други държави не са били добре проверявани и затова заразата се е разнесла.

Председателят на БЛС изрази очакване налагането отново на ограничителни мерки да доведе до забавяне на ръста на новозаразени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови