Д-р Маджаров: Хората остават с впечатление, че върху медиците се изсипва ''златен дъжд'' заради COVID-19

OFFNews 04 август 2020 в 10:52 1492 0

Снимка Архив

Заради кризата остава впечатлението, че се изсипва някакъв "златен дъжд" върху медиците, докато всички други страдат, но това не е така, каза по БНТ председателят на Блъгарския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Той коментира, че на практика не всички, които работят на първа линия, получават допълнително средства за това. Причината е в критериите, спуснати от здравното министерство, които не всички покриват.

Д-р Маджаров уточни, че парите, за които се чува по телевизията, не стигат до колегите му, които продължават да работят в неблагоприятна среда.

"От началото на кризата аз повтарям, че не всички, които работят на първа линия, получават тази държавна помощ, за разлика от колегите в други държави. Ние ще изнесем статистика за ЕС, в която се посочва какви финансови мерки е предприела всяка държава, за да съхрани здравната си система", каза той.

По думите му в спешните центрове схемата е същата – не всички получават бонус за първа линия, а само някои.

"Излиза се с тезата, че видите ли ръководителят на лечебното заведение или центъра за спешна помощ подава списъка, но той прави този списък по критерии, които са спуснати от МЗ, които вероятно изпълняват критериите на проекта, който финансира отпускането на тези средства. Но не е това начинът. Би трябвало да се добавят пари, но всички, които работят на първа линия, да бъдат компенсирани.

"Представете си, че ние работим на едно место и аз като дойда на смяна трябва да се моля да участвам в случка с ковид, за да получа тези пари. Не е морално да се случва", каза председателят на съсловната организация.

Той припомни, че болниците са получили 16% по-малко приходи за първото полугодие на 2020 г. и то спрямо миналата година, а не спрямо бюджета, който беше предвиден.

"Тази година парламентът гласува по-голям бюджет на НЗОК, който трябваше да гарантира по-високи приходи на лечебните заведения, а те имат 16% по-ниски. Сега правим опит да обърнем тази тенденция и да направим така, че средствата, които не са усвоени от началото на годината, все да отидат в лечебните заведения, независимо какви са - за болнична или извънболнична помощ, за да компенсираме малко това изоставане през годината. Защото знаем какво се случи – трябваше да се борим с непозната инфекция и в същото време приходите намаляха", каза д-р Маджаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови