Quantcast

Д-р Кокалов: Пари в здравната система има, кадри няма

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2020 в 10:17 1010 1

Снимка Архив

Не финансовият, а кадровият проблем е сериозният в системата на здравеопазването ни. Пари за лечение има, средствата в НЗОК ще стигнат, заяви по БНТ д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК.

По думите му в лечебните заведения има много празни легла. В началото на пандемията се е печелело време, за да бъдат оборудвани болниците, сега е важно да не се препълват интензивните сектори.

Д-р Кокалов коментира, че по-големият проблем са кадрите - над 300 здравни служители - лекари, медицински сестри и друг персонал са заразени, а някои трябва да ги смени.

Той беше категоричен, че тези хора трябва да бъдат стимулирани и допълни, че бонусите от 1000 лева е трябвало да бъдат раздавани на повече хора, защото се оказва, че голяма част от заразените медици са прихванали вируса при контакта им с пациентите.

Д-р Кокалов обясни, че НЗОК няма специфична пътека за лечението на коронавируса, а такава за белодробни заболявания - пневмонии.

"Поради тази причина, когато не е усложнената ситуацията с даден пациент, тя върви по тази пътека, която е в рамките на 600 лева, но когато се усложни и се докаже, че са били необходими и други мерки, се дават още пари", каза експертът.

Той призна, че клиничните пътеки по принцип са недофинансирани. Проблемът е, че болните от COVID-19 често имат и от други съпътстващи заболявания, и лечението им няма как да бъде спряно. Оттам идва харченето - не при специфичното лечение, а по-скоро симптоматичното, което е за съпътстващи заболявания", пресметна експертът.

Д-р Кокалов заяви, че болниците нямат право да искат PCR тестове на всеки, който влиза за лечение.

"Знам, че има такива сигнали, затова смятам, че не е необходимо това да се прави. Разбира се, ако има данни за възпалителен процес и данни за COVID-19, тогава да се прави такъв тест и той да се заплаща от Касата, защото не може всеки да се изследва", настоя Кокалов.

Той отчете, че в НЗОК са постъпвали сигнали за нарушения при разходването на средства за лечението на коронавируса.

"Няма как да се контролира всеки лекар дали спазва правилата. Периодично, при контрол от Касата и от здравното министерство, се хващат някакви случаи, но не не смятам, че се източва НЗОК", категоричен бе д-р Иван Кокалов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

1

birusa

24.06 2020 в 10:40

Няма кой да ни лекува?
Нищо, важно е Мафията да ни мачка. Само, че тя паразитира като всеки патоген и следователно гостоприемника или ще умре и с него и патогена, или имунната система най-после ще се включи.