Д-р Гергана Николова: Системата се задъхва, болниците са препълнени

Парите за първа линия не са плащани от август, съобщи общопрактикуващият лекар

OFFNews 11 октомври 2021 в 09:29 6229 2

"Потокът от болни не стихва. Идват деца, възрастни, уплашени хора с позитивни резултати. Системата се задъхва, болниците са препълнени." Такава е картината в разгара на четвъртата вълна от COVID-19 по думите на д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

По Нова телевизия тя посочи, че лекарите са безкрайно уморени, ваксинациите не вървят с нужните темпове и много хора не са защитени от вируса.

По повод обявеното намерение за въвеждане на COVID сертификати при посещение на заведения, тя каза, че няма смисъл да се въвеждат нови мерки, когато вече съществуващите не се спазват.

"Какъв е смисълът да се въвеждат нови мерки, когато не се спазват тези, които вече съществуват. Не се носят маски. Разпространението се ограничава с много елементарни неща - маски, дистанция, миене на ръце, ваксини. Това не се спазва. Допълнителната рестрикция ще има същия ефект."

Парите за първа линия

"Към вчерашния ден парите за първа линия от август не са разплатени. Нито една от сумите не е преведена. Обяснението е, че няма трансфер, но не се знае защо няма", каза лекарката.

"Ние работим, никой не е затворил кабинета си. Миналата седмица почина моя колежка. Топим се, пациентите остават същите и те трябва да бъдат преразпределени към другите практики. Напрежението е огромно, умората е безкрайна", коментира д-р Николова.

Тя се обърна с апел към тези, които "нагнетяват напрежение и омраза към съсловието": "Дайте покой на хората, които се грижат за здравето и живота на своите пациенти!"

"Идва лекарският празник. Ние няма да правим ежегодните чествания, защото не можем да си го позволим в тази обстановка, но ще се обърнем към пациентите - поздравете лекарите си, които продължават да водят битка за живота ви", призова д-р Гергана Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

2

ваксиниран

11.10 2021 в 13:10

Ваксинирайте се по-добре - ако я докарате до болница, лоша ви е прогнозата.

1905

1

тОлуп

11.10 2021 в 10:22

Системата е фира по рождение... Оплачете се на големите "умове" които я сътвориха, един от които е настоящия здравен министър...
 
X

Да помогнем на украинските деца!