Д-р Емануил Найденов: Преминахме през кризата с коронавируса, но ''матурата'' предстои

OFFNews 27 май 2020 в 09:04 12713 1

Снимка Архив

Преминахме през кризата с коронавируса у нас, но на каква цена? Тепърва ще разберем, защото "матурата" предстои, посочи в Сутрешния блок на БНТ д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

"Благодарение" на това, което се случи, има много повече информация за въздушно-капковите инфекции, но те не са прецедент за системата. Отразяването на пандемията доведе до истерия, която малко или много попречи на хората да я оценят реално, но чисто медицински нещата бяха ясни, каза специалистът.

По думите му пациентите са били като наплашени деца, защото страховете им се подклаждали от разнопосочните мнения, които излизаха в пространството.

"Абсолютни изказвания не трябва да си позволява никой, специалистите са тези, които трябва да говорят по тази тема", настоя медикът.

Той констатира, че хората са се страхували и до последно са отлагали ходенето при специалист.

"Ниската смъртност, която сега се отчита, се дължи на този страх", настоя Найденов и допълни, че тя тепърва ще се увеличава заради много отложени случаи.

Правят се изследвания на всеки новопостъпил, но дори тестът да е отрицателен това не променя нещата - човекът е болен и трябва да го лекуваме. Изолират се положителните пациенти, което се прави и при обичайните грипни епидемии, обясни д-р Найденов.

Наблюдава се това, което и при всяка грипна епидемия - при хора от рисковия контингент има усложнения, понякога фатални. Това се е случвало и преди, просто не е имало такава гласност, обясни лекарят и допълни, че носенето на предпазни маски е полезен навик, който може да помогне и при други вирусни инфекции.

Според него тепърва ще се правят изводите от тази пандемия.

"COVID-19 ни припомни колко важен е човешкият живот, извън злободневните проблеми. Посланието трябва да бъде позитивно, защото тази истерия вече трябва да отмине", настоя той.

"Част от нещата, които се случиха, избистриха картината на здравеопазването, но за съжаление, това не помогна особено. Ако проблемът беше действително сериозен, щяхме да видим голямата разлика между гръбнака на нашата здравна система - големите държавни болници и почиващите на бизнес модела частни звена. Няма как една инфекциозна болница например да е печелившо звено. Какво означава печелившо звено в системата на здравеопазването?", запита неврохирургът.

По думите му реформата в здравеопазването не трябва да се бави.

"Заплащането винаги стои в основата на нещо, което има разход. Трябва да има ясна тенденция какво ще се случи, разумно разпределение на публичните разходи в здравеопазването", коментира д-р Найденов.

Според него има израждане при увеличаването на броя леглата по печелившите клинични пътеки. Той беше категоричен, че е наложително създаването на доброволни здравни фондове, защото в момента има монопол от НЗОК, което не е добре за системата.

"Обществото разбра колко важно е здравето. Осъзна, че лекарят и медицинската сестра са тези, които му помагат да има най-ценното. Нямаме нужда от аплодисменти, а от оценяване на труда ни", заключи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

1

Диди

27.05 2020 в 19:08

Трябват повече доктори с опита и обективността на д-р Найденов в управляващите среди на здравеопазването ни. Случайници, като настоящият министър на здравеопазването, изпълняващ ролята на куриер в системата е не само срамно , но и особено вредно, защото не могат да възпрат грешните решения на още по-некомпетентните управници на държавата.