Д-р Емануил Найденов: Пандемията трябва да се ръководи от епидемиолози и инфекционисти

Сега постъпват пациенти в крайни терминални форми на заболяванията си, твърди неврохирургът от УМБАЛ "Св. Иван Рилски""

OFFNews 28 април 2021 в 20:26 2707 0

„Апелът ни е да се разчита на експертността. Това са епидемиолозите и инфекционистите. У нас така или иначе има планове за действие от миналия век как се реагира по време на епидемии, не е нужно да откриваме топлата вода. Всичко е в ръцете на министъра на здравеопазването, НОЩ беше опит да се имитира политическа ангажираност".

Това каза по БНР неврохирургът от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Емануил Найденов в коментар за управлението на пандемията у нас.

По думите му е "крайно зле", че в новото Народното събрание има два пъти по-малко депутати лекари, в ситуация на пандемия, при очевидното бягство от политическа отговорност на актуалните народни представители. 

Той призова да се потърси експертно мнение за управление на пандемията от специалисти извън това Народно събрание, да се разчита на Национален експертен съвет по епидемиология и инфекциозни заболявания.

„Не им е работа нито на д-р Симидчиев, нито на проф. Чорбанов да се занимават с епидемиология или инфекциозни заболявания“, каза неврохирургът.

„По наши наблюдения в момента в болница постъпват пациенти в крайни терминални форми на своите заболявания, което ги прави нелечими. Отварянето на болниците за планови операции показа, че такива забавени лечения и диагнози в последен стадий се откриват както при онкологичните болести (независимо, че при тях не беше спирано лечението), така и при заболявания на централна и периферна нервна система, дегенеративни състояния на гръбначния стълб“, посочи д-р Найденов.

Според него целият хаос около опита за организация и контрол на "т. нар. пандемия" се е отразил крайно негативно върху пациентите със злокачествени заболявания.

"Аз не мога да намеря медицинско обяснение за случаите, които сега виждам – имам двама пациенти от провинцията, мъже с първично заболяване на бъбреците, с отражение на гръбначния стълб и главния мозък, които заради забавено лечение постъпват в нелечимо състояние – диагнозата им е първичен бъбречен тумор и на двамата“, каза още специалистът.

Според него тепърва ще се отчита завишена смъртност от други заболявания, които не са свързани със сезонни инфекции, с новия вирус, заболявания, които могат да се контролират и лекуват.

По думите му за времето на забраната за плановите операции те са лекували на ръба на закона пациенти с необратими неврологични дефицити на гръбначни заболявания.

„Така че освен от новия коронавирус, много пациенти ще загинат от страха да не ходят на лекар. Все пак трябва да отбележим, че откакто има министър на здравеопазването лекар, все пак се положиха усилия онкологичните заболявания да не бъдат спирани от лечение и диагностика, подчерта неврохирургът.

Според д-р Найденов тепърва трябва да се преосмисли как да се действа по време на пандемия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови