Д-р Чобанова: 90% от хората със симптоми са с COVID-19, но нямат пари за тест

Не сме засичали грип засега, твърди председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2020 в 08:36 13719 1

90 на сто от хората със симптоми са с COVID-19, не сме засичали грип засега. 

Това заяви д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област, по бТВ. Тя обясни, че много хора със симптоми на домашно лечение, които нямат пари за PCR, не са включени в статистиката, но вероятно са болни от COVID-19.

"Не знам защо в нашата държава се прие, че диагнозата коронавирус се поставя само с PCR, в медицината диагноза се поставя с анамнеза. Лабораторно потвърждение имаме от PCR-а", каза още специалистът.

Д-р Чобанова призова тестовете да са безплатни и уточни, че от началото на епидемията общопрактикуващите лекари настояват за това. Тя добави и че не е вярно, че през РЗИ всеки с оплаквания може да получи тест, като поясни, че дори лекари нямат достъп понякога до безплатно тестване.

"Това, което министърът обяви, че през РЗИ всеки пациент с оплаквания, може да получи тест, не е вярно, може би на някои успяват да направят, но не и на голямата част от хората, включително и колеги нямат достъп до безплатни тестове", каза д-р Чобанова.

По думите й електронно издаване на направления за тестове няма как да се организира до края на седмицата. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3704

1

zuljin

09.11 2020 в 10:19

Е кой нормален човек ще извади от джоба си пари за няколко теста??? 'Щото един само за ходене в Гърция те оправя, а при заразяване или контакт със заразени (кажи речи ежедневно) трудно ще минеш само с един...