Д-р Брънзалов: Вярвам във ваксината на "Астра Зенека"

OFFNews 10 април 2021 в 09:46 1900 0

"Вярвам във ваксината на "Астра Зенека" и съм убеден, че се намесиха много немедицински фактори. Тези данни, които се изнасят в момента, са на база кохорта от 25 млн. пациенти, които са получили ваксината на "Астра Зенека". От тях 62 случая
само получили мозъчна венозно синусова тромбоза, а 25 - тромбоза на други венозни съдове."

Това обяви пред бТВ д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, на Националния ваксинационен щаб и зам.-председател на БЛС.

Той посочи, че до момента в България са ваксинирани около 250 000 пациенти, което е 100 пъти по-малко. "Излиза, че вероятността да получи тромбоза има само един-единствен пациент", каза д-р Брънзалов.

"Пациентите, които заболяват и развиват клинична картина на COVID-19, при средно тежките и тежки случаи тромбозите се вдигат хилядократно. Антикоагулантната терапия е част от протокола за лечение на короновируса. След като тези пациенти
заболеят, вероятността да развият тромбоза е хилядократно по-голяма. Смисълът на ваксината е да предотвратим епидемията и да не се разболяват хора от COVID-19", изтъкна зам.-шефът на лекарския съюз.

В края на този месец у нас пристигат около 40 000 дози от еднодозовата векторна ваксина на "Янсен". Тя е одобрена в САЩ и от ЕК, посочи още той.

Според експерта тази вълна на коронавируса прегаря, по-рестриктивни мерки от този момент нататък едва ли ще се налагат. По думите му вървим с добри крачки напред, защото в България вече има 560 000 ваксинирани, толкова са горе-долу и преболедувалите.

Д-р Брънзалов обясни още, че чисто научно, ако пациент има антитела и е ваксиниран, при среща с вируса той ще остане в горните дихателни пътища и може да не се разболее. Това е смисълът на ваксинацията. Според него обаче въпросният пациент трябва да спазва предпазни мерки, защото може да предаде инфекция. 

"Хората, които са ваксинирани или преболедували, трябва да имат малко по-облекчен режим. Затова настояваме да има европейски сертификат, той показва, че не влиза болен човек във вашата държава", отбеляза д-р Брънзалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови