COVID добавката за медиците на първа линия ще е част заплатата им след актуализацията на бюджета

OFFNews 12 април 2022 в 19:40 4352 0

Снимка БТА/Архив

Средствата, които досега са предоставяни на работещите на „първа линия“ в борбата с COVID-19, ще се трансформират в реално увеличение на доходите. Това каза пред БТА председателят на здравната комисия доц. Антон Тонев.

"Целта е тези пари да останат като заплащане и затова подкрепихме идеята за увеличаване на цените на клиничните пътеки с 25 процента", посочи доц. Тонев.

По думите му, когато се подпише анекс към Националния рамков договор, тези пари ще бъдат трансформирани.

Средствата за медиците на „първа линия“ са предвидени до юни, когато се очаква актуализация на бюджета. След юни тези пари ще бъдат част от дохода на работещите в болниците, независимо дали има COVID-19, добави той.

В отговор на въпрос за парите, предоставяни на личните лекари за работа „на първа линия“ доц. Тонев обясни, че средствата, предвидени за първична извънболнична помощ за тази година, са с 60 млн. лв. повече в сравнение с 2021 година.

"Идеята е да спрем да наричаме тези средства "за COVID-19" и да използваме преходния период, в който има COVID-19, и да направим политика по доходите – тоест, парите да бъдат трансферирани в увеличение на заплати, в увеличение на пари за здравеопазване и те трайно да останат в сектора", каза още доц. Тонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови