COVID-19 отне живота на врачанска лекарка и баща ù

OFFNews 16 октомври 2020 в 13:38 7826 0

Коронавирусът отне живота на лекарка и баща ù.

Тази сутрин е починала д-р Петранка Лишковска, началник на отделението по химиотерапия в комплексния онкологичен център във Враца, съобщи "24 часа". За кончината ù потвърди Българският лекарски съюз в прессъобщение.

Миналата нощ в болница е починал баща ù, също болен от COVID-19.

Заради влошеното си състояние 54-годишната лекарка е била лекувана в столична болница. Баща ù е бил в белодробната болница във Враца.

Българският лекарски съюз изказа съболезнованията си на семейството и близките на д-р Лишковска.

"С болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашата колежка, която загуби битката с коварната болест само на 54 години. Д-р Лишковска ни напусна, но с достойнство изпълняваше своя професионален и морален дълг и лекуваше онкоболни пациенти от няколко области на страната. Поклон пред нейната всеотдайност и смелост", пишат от БЛС.

Д-р Лишковска е осъществявала диспансерните прегледи на онкологично болни пациенти от цяла Северозападна България.

За 15 октомври новите случаи в област Враца са 11, съобщават от Областната администрация във Враца. Един от тях е 66-годишен мъж от гр. Враца, приет за лечение в болница. За домашно лечение са оставени трима мъже, съответно на 63, 45 и 71 години, и 4 жени на 60, 51, 16 и 73 години от гр. Враца, 44-годишна жена и 47–годишен мъж от гр. Козлодуй и мъж на 29 години от гр. Бяла Слатина.

Сред новодиагностицираните има медицинска сестра.

Потвърдени са два случая в организирани ученически и детски колективи.

Издадени са 123 нови предписания за карантина на контактни лица. С тях общо 201 души са под карантина.

Общо регистрираните болни от коронавирус на територията на област Враца са 259, като от общия брой за областта двама са пренасочени за регистрация към други РЗИ.

Активните случаи са 103. 23 пациенти са настанени в лечебни заведения, а 80 от случаите са на домашно лечение. 147 са излекуваните, починалите са 9.

47 са направените проби от екипите на РЗИ – Враца, като от тях една проба е контролна на вече потвърден случай от гр. Враца, а останалите са на контактни лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови