COVID-19 може да се размножава в клетките на сърцето

OFFNews Последна промяна на 03 юни 2020 в 09:56 2908 1

Немски молекулярни биолози потвърдиха, че новият коронавирус е способен да прониква в клетките на сърцето и да се размножава в тях, предизвиквайки сърцебиене, твърди в публикация в електронната библиотека bioRxiv.

"Стигнахме до извода, че SARS-CoV-2 може да прониква както в отделни кардиомиоцити (сърдечни мускулни клетки), така и в различни култури на сърдечната тъкан. Успяхме да отделим пълноценни вирусни частици от заразени клетки, което свидетелства за способността на вируса да се размножава в тях. Патогенът предизвика масова гибел на кардиомиоцитите и пречи на нормалното свиване, което говори за пряка заплаха за здравето на сърцето", пишат учените.

Екипът под ръководството на Стефани Димелер, директор на Института по кардиоваскуларна регенерация към Франкфуртския университет разкри възможната причина за проблемите с функционирането на сърцето, наблюдавайки взаимодействието на вируса със сърдечните мускулни клетки.

Учените провели опити с два щама на SARS-CoV-2, които успешно проникнали в трите вида култури сърдечни клетки, използвани по време на експеримeнтите, предизвиквайки масовата им гибeл и нарушаване на работата им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9873

1

emanuilis

03.06 2020 в 13:45

Обичайно състояние за почти всеки подобен вирус. Не виждам новина.

"In cases of seasonal influenza infection, cardiac involvement is a well-recognized condition, but myopericarditis and pericardial effusion are rarely present."

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5967290/
 
X