Четирима пациенти и 12 медици са заразените с COVID-19 в УМБАЛ ''Св. Иван Рилски''

OFFNews Последна промяна на 21 април 2020 в 13:55 4109 0

Четирима пациенти с коронавирус се лекуват в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, съобщиха от лечебното заведение.

Трима от тях нямат никакви симптоми. Единствено пациентът с остра левкемия, от който тръгва инфекцията, е с напълно разгъната картина за коронавирусна инфекция. Състоянието му е тежко и вчера следобяд е поставен на апаратна вентилация. 12 души от медицинския персонал са дали положителни проби за коронавирус. 

Преди да постъпят за лечение в здравното заведение, всички пациенти се тестват с бърз тест за коронавирус и им се измерва температурата, както на входа на болницата, така и в съответния приемен кабинет. Болни, чийто резултат е съмнителен или имат симптоми за вирусна инфекция, се изследват и с PCR тест, какъвто вече се прави в Лабораторията по порфирии и молекулярна диагностика на чернодробни заболявания. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е закупила за целта 2000 комплекта със собствени средства, съобщиха от болницата.

Хронология:

3 април 2020 – Пациент с вирусен хепатит и остра левкемия е приет за лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. При постъпването му той е тестван с бърз тест за коронавирус, който е отрицателен. Първоначално е настанен в Клиниката по гастроентерология за овладяване симптомите на хепатита, след което е преместен в Отделението по хематология за лечение на основното му заболяване.

7 април 2020 – Състоянието на пациента се влошава. Установена е пневмония. Направен му е втори бърз тест за коронавирус, който отново е отрицателен. Назначена е подходяща антибиотична терапия.

17 април 2020 (през нощта) – Състоянието му се влошава още повече. Вече е налице и дихателна недостатъчност. Направен му е трети тест, който този път се оказва положителен.

18 април 2020 – Ръководството на клиниката взема решение да тества с PCR метод всички болни и персонала на отделението.

19 април 2020 - Още двама пациенти се оказват положителни, както и част от медицинския персонал. Всички пациенти, които са били в отделението в периода 3-18 април са уведомени по телефона, че е възможно да са били в контакт болен с коронавирус. (По този начин са установени и тримата хематологично болни от Бургас, за които беше съобщено на брифинга на оперативния щаб, които са били посъветвани от нашите колеги да си направят PCR тест). По-късно същия ден е изследван и пациентът от гастроентерологията, който за кратко е бил в една стая с хематологично болния.

20 април 2020 – Пробата на пациента от гастроентерологията се оказва положителна. Това дава основание на ръководството на Клиниката по гастроентерология да се тестват с PCR метод всички болни в отделението, както и целият медицински персонал. От тестваните медици един е дал положителна проба и веднага е изпратен под домашна карантина за 28 дни.

Обобщение на цифрите:

Общо четирима пациенти с коронавирус се лекуват в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Трима от тях нямат никакви симптоми. Единствено пациентът с остра левкемия, от който тръгва инфекцията, е с напълно разгъната картина за коронавирусна инфекция. Състоянието му е тежко и вчера следобяд е поставен на апаратна вентилация.

Общо 12 човека от персонала на двете клиники, където е лежал пациента с левкемията (11 от хематологията и 1 от гастроентерологията), са дали положителни проби за COVID-19.

Всички те са асимптомни и са поставени под домашна карантина за 28 дни. Това няма да наруши работата на Клиниката по хематология и онкология, където работят общо 70 медици. Очаква се тя да поднови работата си след изтичането на карантината, най-вероятно в края на седмицата.

Приемът на пациенти в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ временно е ограничен заради цялостна дезинфекция, която се извършва днес и утре. Всички лежащо болни са изписани. Работата й ще бъде възстановена в четвъртък сутринта.

Ограничена дейността на Отделението по хематология, което е поставено под карантина заради трима болни с установена коронавирусна инфекция. Те са изолирани в специално обособено инфекциозно отделение, оборудвано с необходимата апаратура и всички необходими предпазни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови