Четири изнесени спешни пункта заработиха в столицата

OFFNews 25 август 2022 в 10:16 2361 0

д-р Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС//Надежда Пеева

д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Четири изнесени спешни пункта започнаха работа в София - в УМБАЛ "Св. Анна", в Пета МБАЛ, в кварталите "Овча купел" и "Люлин".

Мярката е предприета с цел да се подобри спешната помощ в столицата, каза на брифинг в "Св. Анна" служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Той посети университетската болница, за да провери как функционира новото спешно звено.

Министърът подчерта, че в Несебър, Приморско и Златни пясъци вече работят допълнителни спешни екипи.

Общият брой на екипите е 10, като 4 от тях са от ЦСМП София, 4 – от УМБАЛ „Св. Анна“, София и 2 – от ЦСМП Варна.

Тази организация създадохме съвместно с Министерството на туризма, като целта е да подобрим достъпа до спешна помощ на гражданите по време на туристическия сезон, когато броят на пребиваващите по българското Черноморие се увеличава многократно. Екипите са сформирани така че при работа на смени да осигуряват 24-часово покритие на спешността, беше категоричен министърът.

Радвам се, че стигнахме до този момент (отпадането на задължителните предпазни маски в градския транспорт б. р.), защото той показва, че ситуацията с COVID-19 е овладяна донякъде. Най-хубавото е, че беше подписан Анексът към Националния рамков договор. Договореностите, които бяха постигнати са в полза както на лекарското съсловие, така и на пациентите. Запазихме интензивните легла за всички болници, което е най-важното, защото ако има последваща по-тежка вълна, ще можем да подсигурим здравната система, каза още д-р Асен Меджидиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика