Частните болници: Ние сме в битката срещу коронавируса от самото начало

OFFNews 17 март 2020 в 13:56 3767 0

Снимка Pixabay

Частните болници са заявили своята готовност да се включат в битката с COVID-19 още в началото на кризата и ще подкрепят оперативния щаб с всичките си налични ресурси, написаха в позиция до медиите най-големите групи частни лечебни заведения в страната.

"Нашите лекари и медицински специалисти в базите, които покриват значителна част от населението на страната, вече работят в условията на извънредна ситуация, предвид откриването и разпространението на все повече заразени от COVID-19 у нас и очаквания пик на заболеваемостта през следващите седмици, а може би и месеци", се казва в позицията.

От частните лечебни заведения уверяват, че могат да бъдат полезни предвид пълната мобилизация за справяне с проблема.

"С готовност бихме приели планиране на разговори и следващи стъпки с държавните институции и Националния кризистен щаб за борба коронавирус за активно сътрудничество в борбата с новия вирус във всички сфери, в които можем да предложим квалифицирана и високоспециализирана помощ", завършват позитията си представителите на най-големите групи частни лечебни заведения у нас. 

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи частните и държавните болници да се приведат в еднакъв режим. Ако частните болници откажат – да им се спрат парите, които получават от Здравната каса.

По думите й в Закона за мерките по време на извънредното положение няма никакъв текст за това. По Конституция частната и държавната собственост са равнопоставени. Защо тогава частните болници в момента не се включват?“, коментира лидерът на българските социалисти. „Както е предложено в момента, ако лекар откаже да лекува – пробация и глоба, а ако частна болница откаже – нищо“, добави Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков