Болниците започват да преструктурират леглата си за COVID без съгласуване с НЗОК

OFFNews 02 ноември 2020 в 07:49 2048 0

Снимка unsplash.com

От днес болниците в страната ще решават сами как да преструктурират легла за лечение на пациенти с COVID-19, без да съгласуват действията си с Националната здравноосигурителна каса.

Това ще позволи на директорите им без допълнителни административни усложнения да вземат решения за организацията за хоспитализацията на пациентите, които се нуждаят от болнична помощ.

НЗОК ще облекчи болниците заради усложнената епидемична обстановка. Няма да се изисква допълнително уведомяване за всяка промяна при преструктуриране на леглата в лечебните заведения от общия брой легла по договор с Касата, както за и допълнителна промяна на сключените договори до момента, касаещи дейността по хоспитализирането на пациенти с COVID-19, съобщават от фонда.

За болничните информационни системи начинът на работа - отчитане на дейността и подаване на информация в ежедневните файлове - не се променя. Отпада единствено контролът на заетост на легла на ниво отделение или структура на лечебните заведения за болнична помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови