Болниците в Швеция не приемат пациенти с COVID-19 от старчески домове

OFFNews Последна промяна на 19 май 2020 в 16:55 3843 1

Медици и служители от домове за възрастни в Швеция твърдят, че възрастните пациенти с коронавирус не се преглеждат от лекари и не се приемат в болница заради пестене на ресурси, пише Би Би Си.

Дълго време страната беше давана за пример заради по-лекия си подход към пандемията, но сега има сериозен проблем с болестта в старческите домове. Според местната статистика повече от половината жертви на COVID-19 са от подобни институции за възрастни.

За разлика от повечето си европейски съседи, Швеция не въведе строги мерки на карантина, заведенията останаха отворени, като бяха въведени само ограничения за събирането на големи групи хора. Останалите мерки - социална дистанция, носене на маски и пълна карантина бяха препоръчителни.

До момента в страната с население над 10 милиона са регистрирани общо 30 377 случая на COVID-19, починалите са 3696, половината от жертвите на болестта са от старчески домове и са над 70-годишни.

Това според местни медицински специалисти се случва заради отказите на болници да приемат хора на възраст в отделенията си.

Неотдавна премиерът Стефан Льовен призна, че държавата не е направила достатъчно, за да предпази най-уязвимите. Свижданията в домовете бяха забранени още на 31 март, но това не ограничи заразата. Все повече сулжители и медици критикуват регионалните мерки на здравните власти.

Оказва се, че на медицинския персонал в домовете е забранено да прилага кислородна терапия без одобрение от лекар, но в същото време пациентите не се преглеждат.

Пред Би Би Си медицинска сестра, която работи в такъв дом, разказва, че са имали нареждане да не пращат пациенти в болницата дори да са на 65 г. и да имат още много години живот.

Според официалните препоръки на здравните власти, независимо дали са в частни или държавни домове, заболелите не трябва автоматично да се карат в болница, персоналът трябва сам да прецени дали това се налага като вземе предвид цената за транспорт и объркването на пациентите при преместване.

Критици на разпоредбите твърдят, че държавата е изключила възрастните от медицинските грижи, за да пести болничен ресурс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови