Болниците няма да връщат пари на Здравната каса

OFFNews 19 май 2020 в 09:58 2417 0

Лекари и болници няма да връщат пари, получени по време на кризата, на НЗОК. Това заяви по БНТ д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК и обясни, че става дума за грешно тълкуване на извадка от заседанието на съвета. Никъде в договорките и решенията няма такова нещо, категоричен беше той.

Според д-р Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари тези 85%, които бяха обявени за болниците в условията на COVID-19, бяха определени в методика, договорена между БЛС и НЗОК и там не фигурират текстове за последващо удържане.

Той напомни, че на лекарите е било забранено да извършват около 50% от дейността си - профилактични и диспансерни прегледи, но те са били през цялото време на работното си място. Д-р Миндов обясни, че въпросната целева субсидия е само за периода, в който лекарите не са работили в пълен обем - за покриване на риска и закупуване на лични предпазни средства.

Тези пари, които са изплатени като форма на неблагоприятни условия, няма да подлежат на връщане в по-късен етап, увери той.

Д-р Кокалов заяви, че всички болници вече са получили въпросните 85%. Той обясни, че още няма ясна информация колко струва лечението на пациенти с коронавирус. По негови думи лечението на COVID-19 няма нужда от пътека, но проблем е продължителността на рехабилитацията, тъй като този престой коства средства, защото болният идва с редица други заболявания и те също трябва да се лекуват.

По тази причина той посочи, че там, където се лекуват такива форми, ще се плаща според отчета, а не само 85%.

Според д-р Кокалов, ако няма изненади и събираемостта на здравните вноски не прекъсва, бюджетът на НЗОК ще издържи на пандемията.

Няма да се отработват или връщат пари на НЗОК от договорените 85%. В Анекса към НРД 2020-2022 и методиката за заплащане на договорните партньори на НЗОК в условията на Извънредното положение няма залегнало такова условие, съобщиха и от Българския лекарски съюз. Това е било потвърдено на среща между представители на съсловната организация, здравния министър Кирил Ананиев, председателя на Наздорния съвет на НЗОК Жени Начева и управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев. 

Припомняме, сред лекари и болници се породи напрежение, след като се появи информация, че НЗОК възнамерява да накара медицинските лица да върнат част от парите, отпуснати за времето на извънредното положение. От Българския лекарски съюз определиха "срамно" и "недопустимо" подобен въпрос да стои на дневен ред в момент като този.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!