Болница 'Надежда': Никога не сме купували споменатото от д-р Дечев лекарство

От лечебното заведение обмислят да заведат съдебен иск

OFFNews 16 януари 2020 в 11:28 3792 0

Снимка МБАЛ "Надежда"

В болница „Надежда“ никога не е закупуван и ползван препаратът Пеметрексед на фирма „Алвоген“, както твърди д-р Дечев, съобщиха от лечебното заведение в опровержение на казаното от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев пред бТВ.

В интервю за медията управителят на НЗОК оповести списък с частните болници, които по думите му са отчитали многократно по-висока цена за лекарство за ракови заболявания.

Публикуваме позицията на лечебното заведение, без редакторска намеса:

1. В болница „Надежда“ никога не е закупуван и ползван препаратът Пеметрексед на фирма „Алвоген“, както твърди д-р Дечев. Пациентите на болницата се лекуват с препарат на друг производител, който се различава по фармацевтичната си форма. Препаратът, който ползваме, е включен в Позитивния лекарствен списък.

2. Към момента в Позитивния лекарствен списък има медикаменти на пет производители, които съдържат пеметрексед – Актавис, Акорд, Алвоген, Новамед и Сандоз. Тези продукти са общо седем на брой. Те се различават помежду си по лекарствената си форма и презентацията. Макар че съдържат едно и също активно лекарствено вещество – пеметрексед, става дума за седем отделни лекарства, всяко със своите специфични качества.

3. По същество всяка една от фирмите производители, цитирани по-горе, е получила одобрение на цена по позитивен списък на своя продукт, съдържащ пеметрексед, от 1036,03 лв. за 500 мг. По силата на правилата на Националния съвет за цени и реимбурсиране това е най-ниската възможна реимбурсна цена в референтните страни от Европа.

Въпреки това, една от фирмите предоставя оферта с цена, която е седем пъти по-ниска. Такава фрапираща отстъпка и парадоксално ниска цена обикновено се дават за преоценени продукти, затова буди съмнение качеството на предлагания препарат - неговата автентичност, срок на годност, количеството, съдържащо се активно вещество. Такива примери вече бяха установени с други стоки, чието качество за България е снижено спрямо Европа.

Като лекари, за нас на първо място стои здравето на пациента, неговото качествено лечение и ние не можем да рискуваме и да правим компромис с преоценени препарати. Не само по отношение на онкопациенти, но по отношение на всички пациенти, независимо дали се самофинансират или лечението им се заплаща от НЗОК.

Политика на болница „Надежда“ е винаги да отхвърля съмнително големи отстъпки или нелогично ниски цени, предлагани за медикаментите, заплащани от НЗОК, но и за всички други лекарства, медицински изделия, консумативи, материали и медицинска апаратура.

4. Декларираме, че нямаме и не сме имали свързана фирма за търговия на едро с лекарства. Ние работим само с търговци на едро, които са лицензирани независими търговски дружества, установени на пазара повече от няколко десетилетия, дълго преди създаването на болницата и с които нямаме никаква юридическа връзка.

5. Поради публично оповестените неверни твърдения, които поставят под съмнения етиката на лечебното заведение и така уронват престижа и компрометират авторитета на болница „Надежда“, ние обмисляме да заведем съдебен иск.

Позицията е подписана от административния директор на болницата д-р Анелия Рачева и екипа на "Надежда".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови