Болничните сдружения настояват за изплащане на надлимитната дейност

OFFNews 20 септември 2019 в 16:45 1098 0

Снимка Pixabay

Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, подкрепят декларацията на Съюза на общинските болници в България, в която се настоява за незабавно изплащане на „надлимитната” дейност, се казва в огласено днес становище на организациите.

Те смятат, че нерешените въпроси с изплащането на надлимитната дейност засягат всички болнични заведения, независимо дали са държавни, общински или частни. Според становището на сдруженията тези въпроси са една от причините за нестабилност в здравната система и заплашват с фалит немалко лечебни заведения.

От организациите настояват и за „слагане на край на политиката на лимитиране, в интерес на пациентите и лечебните заведения”.

По-рано от Сдружението на общинските болници поискаха незабавното изплащане на „надлимитните“ дейности.

Според тях това ще им спести такси и хонорари за съдебни процедури и ще позволи тези средства да се използват пряко за медицинска дейност. Освен това ще бъде спестен публичен ресурс за лихви, които ще трябва да плаща НЗОК за извършената от тях незаплатена дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови