Храните, богати на селен, подобряват състоянието на пациентите с болестта на Алцхаймер , според данни, представени наскоро от китайски изследователи, пише БГНЕС.
Новото проучване показва, че богатите на селен съставки могат да предотвратят възпалението и оксидативния стрес.
Съвместният изследователски екип с учени от Института по микробиология на Академията на науките в Гуандун и други институции предлага потенциален механизъм за интервенция на богатите на селен съставки за подобряване на състоянието на пациентите с Алцхаймер. Такива елементи присъстват в много растения и микроорганизми, като например кръстоцветни зеленчуци, дрожди и гъби.
Сред богатите на селен храни са и яйцата, рибата тон, черният дроб, сиренето, беконът, слънчогледовите семки, чията и др.
Проучването показва също, че ензимната хидролиза и физическата обработка (като топлинна обработка, обработка под високо налягане и микровълнова обработка) са основните техники за модифициране на свойствата на диетичния селен.
Резултатите от проучването са публикувани в списанието Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Болестта на Алцхаймер е неврологично заболяване, което се характеризира със загуба на паметта и намаляване на способността за учене и може да възпрепятства способността на човека да извършва ежедневни дейности и да влоши качеството му на живот.
Нараства интересът към полезните свойства на храната, особено богата на селен, за пациентите с Алцхаймер.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)