БЛС даде доц. Мангъров на етичната комисия

Когато фалшивите новини се разпространяват от лекар, е резонно да помислим дали той заслужава да носи тази титла, заявяват от съсловната организация

OFFNews 20 януари 2022 в 11:32 10517 3

Снимка Архив/БТА

Управителният съвет на Български лекарски съюз сезира Столичната комисия по професионална етика заради "поредните неверни твърдения и откровени лъжи" на доц. Атанас Мангъров.

В изпратено до медиите съобщение се цитира участието на инфекциониста по Нова телевизия, където заяви, че “... тези 564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“.

"Разликата между „починали ваксинирани“ и „починали, ЗАЩОТО са ваксинирани“ може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа. Лъжа, която си “играе” със страховете и притесненията на хората", посочват от лекарския съюз.

По всякакви медицински стандарти доц. Мангъров отдавна трябваше да бъде изключен от БЛС

Те цитират и официалното опровержение на МЗ и ИАЛ в България, според което няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход: "9 са случаите от началото на ваксинационната кампания, в които е подозирана връзка между поставяне на ваксина срещу Covid-19 и смъртен изход, като в нито един от тях връзка не е доказана".

В същото предаване доц. Мангъров цитира данни от епикриза на 26 г. мъж от Плевен, за който твърди, че две седмици след ваксинация е бил в интензивното на болницата в Плевен с ДИК синдром и заяви, че има връзка между ваксинацията и последвалото настаняване в болница на младия мъж, добавяйки: “Тези случаи не се съобщават".

Според БЛС това твърдение отново "не отговаря на истината, изкривява информацията и е откровена конспирация".

С изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи, доц. Мангъров погазва етичните принципи на лекарската професия, посочват от съсловната организация.

"Публичното говорене на лъжи, изречени от медицинско лице, уронва престижа на цялото съсловие, обърква хората, всява страх и насажда агресия сред обществото. През последните дни, като резултат от подобно говорене, станахме свидетели на два случая на нападнати медици в Русенско", пишат от БЛС.

УС на Български лекарски съюз очаква Етичната комисия към Столична лекарска колегия да се произнесе в най-кратки срокове по казуса. Този сигнал се добавя към процедура, която тече в момента.

Разпространението на фалшиви твърдения не трябва да остава без последици, а когато те са изречени от лекар е резонно да се замислим дали той е достоен да носи тази титла, категорични са от лекарския съюз.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  14048

  3

  voododoll

  20.01 2022 в 14:19

  То така работи цялата им шайка. Вадят едно изречение от контекста и си градят конспирация около него.

  Същото беше със плашенето на жените че ваксината ще им причини безплодие или съсиреци, а пропуснаха да споменат че противозачатачните имат в пъти по висок шанс да ги причинат.

  Впрочем масовите болкоуспокояващи имат в пъти по-тежки странични ефекти от ваксините. Аспирин, аналгин, парацетамол...

  3767

  2

  Име на профила

  20.01 2022 в 13:00

  https://assets.publishing.service .gov.uk/government/uploads/system/
  uploads/attachment_data/file/
  1027511/Vaccine-surveillance-report-week-42.pdf

  Трябва да се сглоби, че не го изписва иначе.

  3767

  1

  Име на профила

  20.01 2022 в 12:59

  Правилно. Ако не за друго - то за това:

  https://www.facebook.com/DocentMangurov/posts/313660207440180

  Написал е много красив и убедителен статус как ваксините са вредни, и е цитирал доклад на британска агенция от ноември. Под поста му е пълно с радушни съмишленици.

  Всичко е много хубаво, само дето аз отворих този доклад да го прочета, и изобщо не пише нищо подобно. Хванал се е за едно изречение, извадено извън контекст.

  Нещо повече, в доклада пише неща от типа на "ваксинираните не пренасят зараза, защото само симптоматичните хора го правят" и други подобни нешща. Не твърдя, че е вярно, обаче така пише. Точно обратното на това, което той плещи.

  И каква стана тя? Той цитира доклад, където едно изречение му пасва на пропагандата, обаче умело игнорира 99% от съдържанието му, в което ясно описват как ваксините работят. Отворете, прочетете, ако не ми вярвате.
   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)