Близо 200 ученици в Пловдив ще се ваксинират срещу коронавирус

Ваксината на Pfizer/Biontech ще се поставя след подписано информирано съгласие от родителите

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2021 в 12:56 793 0

Родителите на близо 200 ученици от пловдивските гимназии са изявили желание децата им да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Това сочи анкета на Регионалната здравна инспекция, направена с помощта на директорите на учебните заведения, съобщи БНТ.

Екипите на РЗИ имат готовност да започнат имунизациите още следващата седмица, като отидат на място, в училищата.

В Езикова гимназия в Пловдив желание децата им да бъдат ваксинирани са изявили под 10% от родителите.

"Това е едно начало, тъй като все пак при децата до сега няма практиката, няма изследванията, какви са резултатите. При нас около 80 деца ще се ваксинират. Разбира се, това е първоначалното желание. Да видим какво ще се случи в момента, в който дойдат с инжекциите от РЗИ", коментира директорът на гимназията Николай Радев.

Ваксината на Pfizer/Biontech, която е единствената разрешена за лица над 12 години, ще бъде поставяна в медицинските кабинети в училищата. Но само след като децата представят подписано информирано съгласие от родителите си.

"Важно е в деня на имунизацията детето да е здраво, да няма температура, кашлица, остро инфекциозно заболяване, няма някакви странични реакции сериозни освен най–често болка в мястото на убождането", заяви д-р Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив.

Целта е до есента да бъдат ваксинирани максимален брой ученици.

"Ако не ваксинираме децата, рискуваме наесен, когато те се върнат в училище, когато са в затворени пространства, рискуваме вирусът да атакува тях, тъй като не за първи път се случва, когато вирусът обхване възрастните, да започне да атакува децата", обясни епидемиологът д-р Христина Бацелова.

До момента ваксина срещу COVID-19 са получили малко над 1200 непълнолетни в страната. Няма наблюдавани тежки странични реакции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови