Близо 150 000 евро обезщетение получи италианка, заразена с ХИВ в лаборатория

OFFNews 29 февруари 2024 в 09:15 814 0

лаборатория

Снимка Getty Images

Жената е била на научен обмен в Женевския университет по европейската програма "Еразъм"

Италианка, заразила се с вируса на СПИН в Женевския университет, където е извършвала научни изследвания, е получила обезщетение от швейцарската институция, предаде АФП, позовавайки се на университета на Падуа в Италия.

Жената, чиято самоличност остава поверителна, е била на научен обмен през 2011 г. в Женевския университет по европейската програма "Еразъм", съобщава италианската преса.

Тя е трябвало да извърши изследвания, за да завърши дисертацията си и е работила в лаборатория на Женевския университет, използвайки проби от вируса на СПИН.

След завръщането си в Италия жената продължава да води нормален живот до 2019 г., когато е тествана за донор на кръв и дава положителна проба за вируса на СПИН.

Как обаче се е заразила с вируса ХИВ остава загадка.

Лаборатории в Италия стигат до заключението, въз основа на генетично секвениране, че вирусът, който носи младата жена, е идентичен с тези, които са били създадени в лабораторията в Женева.

В подкрепа на тези заключения тя започва съдебна битка, която в крайна сметка завършва с извънсъдебно споразумение и обезщетение от 145 000 евро.

Споразумението предвижда прекратяване на съдебното производство.

От Женевския университет не са отговорили веднага на молбата на АФП за коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика