''Бивши герои от пандемията'': Лекари и сестри в Румъния излязоха на протест

OFFNews 18 януари 2024 в 13:13 706 1

протест

Снимка Федерацията на здравните служители "Санитас"

Протест на медици в Румъния

Лекари, сестри и помощен персонал отново излязоха по улиците на големите градове на Румъния заради орязания бюджет за здраве. В Букурещ протестът се проведе пред Министерството на финансите, съобщи БТА.

Демонстрантите озвучиха сградата със свирки, вувузели и тъпани и развяваха знамена и плакати с надпис “Бивши герои от пандемията”, „Изтощени“, „Да не умре здравето ви”. Те носеха кошници, пълни с вода, гевреци и тоалетна хартия, твърдейки, че само това могат да си купят с парите, които им остават след плащане на данъци и сметки.

Като основна причина за недоволството си здравните служители посочват внесения за обсъждане от НЗОК проект, чрез който бюджетът им ще бъде намален с 30 процента от 1 февруари. Лекарите се заканват да консултират само срещу заплащане и планират голям митинг и обща стачка в началото на следващия месец.

Финансови средства има, но те трябва да се използват правилно и справедливо. Вече не приемаме гаранции за увеличение на заплатите във връзка с новия закон за заплатите. Законът трябваше да влезе в сила от 1 януари тази година, но в момента дори не е на етап завършен проект, твърдят протестиращите, цитирани от Диджи24.

Вчера председателят на Федерацията на здравните служители "Санитас" в Букурещ Виорел Хушану се срещна с премиера Марчел Чолаку във връзка с исканията на хората в здравната система. Чолаку е поискал 10-дневна отсрочка, за да анализира исканията на здравните синдикалисти и да изчисли въздействието върху бюджета, предават местните медии.

Представихме почти всички проблеми, които идентифицирахме в системата на здравеопазването и социалното подпомагане. Основното ни искане е да се увеличат заплатите с поне 20 процента за всички категории - от медицински сестри до лекари. Ако не получим това увеличение, сме готови да стигнем до тази обща стачка. Казаха ни, че в момента има отпуснати допълнителни около милиард евро към Министерството на здравеопазването, но парите не влизат в системата. Нека направят анализ и да видят дали не отиват в частната система, каза председателят на “Санитас”, цитиран от Диджи24.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

1

Bad Horse

18.01 2024 в 13:36

Не с 30%, а със 100% трябва да се ореже бюджетът на държавното здравеопазване. Всичко да мине на частно. Съответно данъците да намалеят заради махането на министерства, каси и т.н. тунеядци. С повечето пари които ще им останат, хората да си избират къде и как да се осигуряват.

Ама бедните, които не могат да плащат? Пак ще разчитат на помощ от обществото, както винаги в човешката история. Нека има задължителен данък "солидарност", който обаче ти избираш на коя организация да дадеш. Частна, държавна, общинска, църковна, кооперативна, всякаква - гледаш какво правят и им даваш пари, или избираш други.

Колкото до "героите от пандемията"... Изложи се медицинското съсловие. Застана на страната на властта срещу хората. Естествено, от там им идват заплатите, не директно от хората.

Герои от пандемията са IT-тата по фирми и доставчици на интернет, които направиха така че да можем да работим от къщи. С което доказаха че "можело значи" и ни дадоха придобивката "работа от къщи".
 
X

Да помогнем на украинските деца!