Биологична терапия спасява мъж с псориазис. Пациентът и лекарят му са герои във филм

OFFNews 22 август 2022 в 10:59 1569 0

Пламен Янчев и д-р Калинка Недушева

Снимка Скрийншот

Историята е част от националната кампания "Псориазисът не е само кожа"

Бивш военен, страдал години от псориазис, живее втори живот след лечение с биологична терапия. Дерматологът от Плевен д-р Калинка Недушева и нейният пациент Пламен Янчев са герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис. Това съобщават от Института за здравно образование, който работи по проекта "Псориазисът не е само кожа".

Националната кампания споделя вдъхновяващи истории на пациенти, страдащи от тази болест и намерили начин да се справят с нея заедно със своите лекари. Пациентите разказват за страданията, които са преживели, за надеждите, които са имали, за подкрепата на своите половинки и за пътя, който са изминали до срещата с правилния лекар. Целта е да се даде кураж и на други, защото псориазисът не е присъда – той може успешно да се контролира, добавят от Института за здравно образование за БТА.

Видеоисторията от Плевен разказва за Пламен Янчев, бивш военен, който се сблъсква с диагнозата преди 20 години. В началото успява да я контролира с познатите средства – мехлеми, фотолечение, но те спират да помагат. Пламен търси помощ – от специалист на специалист, от град на град. Често влиза в болница, слабее, не може дори да стане от леглото. Спасението намира при д-р Калинка Недушева.

Тя решава да го включи на биологична терапия, като единствена към онзи момент нова възможност. Първоначално е скептична, но резултатите надхвърлят очакванията й – Пламен започва бързо да се оправя. Кожата му се изчиства, болките изчезват, започва да се храни.

"Тя ме спаси, буквално. Ако бях закъснял още малко, вероятно нямаше да оцелея. Бях нов човек, започнах да се възстановявам, тръгнах и на работа", разказва Пламен.

„Болните с псориазис истински страдат. Заради кожните белези трудно създават контакти, притесняват се, че ще останат самотни, няма да успеят да създадат семейства. Биологичната терапия е наистина революционна и голямо облекчение и за нас, и за пациентите. До този момент терапиите се свеждаха до повлияване на симптомите, разполагахме предимно с локални средства, а мазането сутрин, вечер, е много изтощително“, посочва д-р Недушева.

Биологичната терапия се заплаща изцяло от Здравната каса, като преди това пациентите минават специална комисия, за да бъдат одобрени за нея, подчертават от Института за здравно образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови