Безплатни прегледи за пациенти със Синдром на неспокойните крака в Токуда

OFFNews 15 септември 2020 в 11:28 2534 0

Безплатни прегледи по повод Световния ден на синдрома неспокойните крака ще се проведат в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

По повод на Световният ден на синдрома на неспокойните крака, който отбелязваме на 23 септември тази година, Клиниката по Неврология и Медицина на съня организира безплатни прегледи засягащи това не толкова известно, но много често нарушение на съня.

Синдромът на неспокойните крака е състояние, от което страдат средно 7-8% от населението на света, което го прави заболяване сравнимо по честота с диабет тип 2. Състоянието се нарича още Синдром на Уилис-Екбом и представлява сензорно- моторно неврологично нарушение, което се изразява в неустоимо желание за движение на краката, често съпроводено от необичайни и неприятни усещания, описвани като опъване, дърпане, мравучкане, изтръпване. Тъй като симптомите се появяват най-често вечерно време, могат да причинят тежки нарушения на съня и да понижат значително качеството на живот.

Среща се по-често сред жени и възрастни хора. С по-голяма честота се развива по време на бременност. Сред предразполагащите фактори са още фамилна обремененост, хронични заболявания като диабет, бъбречна недостатъчност, периферна полиневропатия, прием на някои антидепресанти.

Има няколко характеристики на Синдрома на неспокойните крака, които го определят:

Силно непреодолимо желание и нужда от движение на краката и понякога на ръцете и тялото, причинено или съпроводено от неприятни усещания.

Оплакванията започват или се влошават при почивка, по време на покой, в легнало или седнало положение и се подобряват и отшумяват при движение, ходене или разтягане, но само докато продължава движението.

По-тежки са вечер или през нощта.

Синдромът на неспокойните крака много често причинява трудности със заспиването или често събуждане, което е главното и най-тежко оплакване, което води пациентите в лекарския кабинет.

Тази година за първи път в България в Клиниката по Неврология и Медицина на съня в Болница Токуда ще бъде отбелязан Световният ден на Синдрома на неспокойните крака.

Пациентите с оплаквания от лошо качество на съня, вследствие на непреодолимо желание за движение на краката, могат да запишат час на тел.: 0884 993 248, 0884 993 342, 0884 933 298.

Освен с безплатни прегледи, пациентите ще могат и сами да проверят каква е тежестта на симптомите им онлайн чрез попълване на анкета на следния линк: http://bit.ly/restless-legs-check

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови