Безплатни прегледи за хепатит С в "Александровска"

OFFNews Последна промяна на 08 ноември 2019 в 14:20 635 0

Снимка Архив

От 11 ноември университетска болница "Александровска" организира безплатни изследвания за инфекция с вируса на хепатит С при мъже и жени на възраст 18 – 65 г. Скринингът ще продължи до изчерпване на лабораторните реактиви. Резултатите се получават на място в деня на вземането на кръвната проба.

Желаещите могат да се изследват всеки делничен ден в Лабораторно-диагностичния блок на УМБАЛ „Александровска“ от 10.30 ч. до 14.00 ч. без предварително записване. Тестването се извършва с капилярна кръв (от пръста на ръката). За провеждането на изследванията не съществуват ограничения за консумация на храни и напитки.

Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат консултирани от гастроентеролог (с направление по НЗОК №3) за уточняване на състоянието им и на терапевтичния подход. Прегледите ще се извършват всеки петък от 9.00 до 13.00 ч. в к-т №11 А на партера на ДКБ "Александровска". По време на консултативния преглед на пациентите ще им бъде правена безплатна еластография (метод за неинвазивна оценка на чернодробна фиброза при пациенти с дифузни чернодробни заболявания).

Апаратът за измерване на чернодробна плътност, с който разполага лечебното заведение е от най-висок клас и позволява в рамките на едно изследване да се оцени състоянието на паренхимните коремни органи, като едновременно с това се оценява тежестта на чернодробното увреждане. Записването за прегледи е на тел. 02/9230 750 и 02/9230 592.

Според български проучвания над 1.5% от населението на страната е инфектирано с вируса на хепатит С. Въпреки провежданата имунопрофилактика у нас и постигнатото понижаване на заболеваемостта, хроничната инфекция с вируса на хепатит С остава сериозен социален и икономически проблем за обществото. В по-голям процент от случаите, инфекцията с този вирус протича безсимптомно, поради което се установява късно и във фаза на напреднало чернодробно увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено.

Ранната диагностика на инфекцията с вируса на хепатит С гарантира ефективно лечение и предотвратява риска от прогресиране на болестта в чернодробна цироза и чернодробен рак. Хепатит С вече се лекува, като ефектът от терапията е почти 100%, а терапиите са безплатни за всички здравноосигурени пациенти.

Рискът от инфектиране с хепатит С е увеличен при следните групи хора:

• над 40-годишна възраст;
• получилите кръв/кръвен продукт преди 1992 г.;
• тези на хемодиализа или с чести медицински интервенции (зъболечение, оперативни процедури);
• медицинските специалисти;
• имащите татуировка, пиърсинг;
• употребяващите интравенозно наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото;
• тези, които са били в местата за лишаване от свобода;
• пациенти с чести необезопасени полови контакти.