Безплатни очни прегледи за деца в Александровска болница

OFFNews 20 септември 2022 в 16:48 1402 0

Клиника по очни болести

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Клиника по очни болести, УМБАЛ "Александровска"

В Очна клиника на УМБАЛ “Александровска” се подновяват безплатните прегледи за деца. Инициативата е на клиниката, Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика в партньорство с Българския лекарски съюз и “Българска Коледа”.

Профилактичните прегледи са посветени на Световния ден на зрението 13 октомври и ще се осъществяват всеки петък между 14 и 17 часа. Предназначени са за деца на възраст 4-6 години.

Прегледите са препоръчителни за всички деца на посочената възраст, при които няма диагностициран проблем. Децата, на които бъде установен такъв, ще бъдат насочени за допълнителни изследвания и лечение.

Прегледите включват определяне на зрителната острота, изследване на рефракцията (диоптрите) и цветното зрение.

Намаляването на зрението в тази възраст може да е резултат от т.нар. “мързеливо око” (амблиопия), което се установява при 5% от всички деца, като в голяма част от случаите няма никакви външни прояви. Смутено цветно зрение се установява при 8-9% от децата (предимно момчета), посочват от клиниката.

Много често, децата и техните родители дори не подозират, че има някакъв проблем, което налага редовното провеждане на профилактични прегледи, дори в случаите, когато родителите/децата нямат оплаквания. Нашият опит показва, че над 10% от децата в България имат някакъв очен проблем, най-често нужда от очила, казва началникът на клиниката по очни болести проф. Александър Оскар.

Прегледите се осъществяват с предварително записване на тел. 02 923  02 34 или на e-mail: [email protected].

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови