Безплатни консултации за хора с диабет днес и утре в ИСУЛ

OFFNews 14 ноември 2023 в 15:24 474 0

ИСУЛ

Снимка OFFNews

УМБАЛ "Царица Йоана - ИСУЛ"

Безплатни консултации за хора с диабет и преддиабет се извършват в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Това съобщиха от лечебното заведение. Инициативата е по повод днешния Световен ден за борба с диабета.

Консултациите се провеждат днес и утре, между 12:00 и 16:00 ч., като се предвижда на пациентите да се измери нивото на кръвната захар и индексът на телесна маса.

Тази година акцентът на кампанията в „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е върху предиабета.

Предиабетът е гранично състояние, в което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните - между 5,7 % и 6,4 %, но не толкова високи, за да бъде поставена диагноза диабет тип 2. Въпреки че предиабетът е обратимо състояние, 50 % от хората, диагностицирани с него, има вероятност да развият диабет тип 2 през следващите пет-десет години.

Около 519 000 българи са диагностицирани с диабет, но се предполага, че 134 000 души все още не знаят, че са засегнати от болестта, а 235 000 души са в състояние на предиабет, посочват от болницата. Специалистите съветват поне веднъж годишно всеки да изследва нивото на кръвната захар.

Около 422 милиона души по света имат диабет, а 1,5 милиона смъртни случая се дължат пряко на диабет всяка година, съобщават на сайта си от Министерството на здравеопазването. Броят на случаите и разпространението на диабета непрекъснато се увеличават през последните няколко десетилетия. По експертна оценка на СЗО се очаква случаите на диабет да достигнат до 578 милиона до 2030 г. и 700 милиона до 2045 г.

Световният ден за борба с диабета е под мотото „Знай своя риск, знай своя отговор“, като световната тема за периода 2021-2023 г. е „Достъп до диабетни грижи“.

Кампания „Не чакай диабета, изследвай се днес!“, която се организира от Института за здравно образование, се провежда в 12 лечебни заведения в страната, като се предвиждат безплатни консултации за пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика