Банката за майчина кърма отбелязва Световния ден на дарителството на майчино мляко

Само през миналата година банката е помогнала на близо 60 бебета

OFFNews 16 май 2022 в 17:12 1039 0

Световния ден на дарителството на майчино мляко ще отбележи общинската „Банка за майчина кърма“ на 19 май. Инициативата тази година е под наслов „Солидарността е сила“ и цели да изрази благодарността към жените, дарили за здравето на новородени и недоносени бебета.

„Банка за майчина кърма“ в София е единствена по рода си в България и една от малкото подобни структури на Балканския полуостров.

За много от бебетата пастьоризираната донорска майчина кърма е единствената алтернатива за оцеляване и хранене поради спецификата на здравословното им състояние.

В последните 15 години над 2000 хиляди жени само в района на София са дарили доброволно над 90 хиляди литра майчино мляко, за да помогнат оцеляването на малки недоносени бебета или бебета в риск.

Само през миналата година Банката е помогнала на близо 60 бебета, предоставяйки така важното за здравето им майчино мляко.

Дарената кърма спасява живота на преждевременно родени деца с ниско тегло, бебета с усложнения, които имат нужда от кърма, за да преодолеят кризисен период в израстването и формирането на добре функциониращи вътрешни органи.

Дарителството на майчино мляко, в комбинация с компетентната медицинска грижа, има животоспасяващо значение за редица много тежки състояния, с които малките недоносени деца се сблъскват и могат успешно да преодолеят.

Банка за майчина кърма има важна социална роля, като събира майчино мляко от донори-доброволци, изследва го за своя сметка, преработва го по най-високи хигиенни стандарти и го предоставя на нуждаещи се.

В нея се извършват и редица помощни действия безвъзмездно като безплатни консултации за бъдещи родители, консултации в подкрепа на кърменето на новородени и насоки за храненето на майката и детето.

Банката съществува от края на 80-те години на миналия век и за повече от 30 години е подкрепила хиляди жени в първите седмици след раждането на техните деца. Преработила е тонове дарено майчино мляко и има огромен принос в подкрепата на най-уязвимите в обществото – недоносените и/или болни новородени и техните майки.

Събитието, което ще започне в 14 часа, ще събере заедно жени-донорки на майчино мляко с майките на порасналите и вече здрави деца, на които Банка за майчина кърма е помогнала. Събитието ще се проведе в четвъртък в сградата на Банка за майчина кърма на адрес София в ж.к. „Гевгелийски“, ул.“Сава Михайлов“ №57.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови