Балтов: Поразителен ефект, в Пирогов ваксинирахме 1950 души през уикенда

Има оплаквания за странични реакции - повишаване на температурата, но те отшумяват за 24 часа, посочи директорът на болницата

OFFNews 22 февруари 2021 в 08:27 3256 1

За почивните дни от петък следобед до неделя вечерта в „Пирогов” са били ваксинирани 1950 пациенти с препарата на AstraZeneca. Това отчете на брифинг директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

„Успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен и информиран избор. След като бяха консултирани, направиха своята първа доза от ваксината”, каза още той.

Директорът на болницата посочи, че ефектът от „зелените коридори” за ваксиниране е бил поразителен, като само за два дни са били имунизирани срещу коронавируса около 16 000 души.

„Днес след 13 ч. имаме възможност да отворим „зелените коридори” в пет ваксинационни пункта в „Пирогов”. Всеки, който иска, ще може да се имунизира с ваксината на Оксфорд. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено имунизираме до 17,30 ч, но при необходимост времето може да бъде удължено. Хора няма да бъдат върнати”, коментира проф. Балтов.

Той съобщи, че е имало обаждания от пациенти с оплаквания от странични реакции. Проф. Балтов обясни, че те са имали покачване на температурата, но това е било временно, като неразположенията са отшумели за 24 часа.

„По време на самата ваксинация в „Пирогов” не е имало случай на тежка алергична реакция, която да изисква нужда от постъпване в токсикологична клиника или преминаване през спешен токсикологичен кабинет”, обясни още директорът на „Пирогов”.

След първата доза той каза, че маската трябва задължително да се носи. Спазването на дистанция и дезинфекцията също трябва да продължат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

1

ivosav

22.02 2021 в 09:04

В първите минути след осем часа четири основни телевизии предаваха интервю с професора ?!? Изключих телевизора и се запитах това ли е работата на този човек ?