Автоматичните външни дефибрилатори – митове и факти

Марияна Манушева 11 февруари 2020 в 09:50 7114 0

С голямо закъснение спрямо някои страни, наскоро и в България се заговори за автоматичните външни дефибрилатори (АВД) и за поставянето им на обществени места. Неминуемо сред медиците и обществото се прокрадват страхове и притеснения за това до какви вреди може да доведе използването на автоматичния външен дефибрилатор (АВД) от обикновени хора и дали това няма да е по-скоро опасно, отколкото полезно.

Истина или „градски легенди“ лежат в основата на тези страхове? Ето отговорите на някои от митовете за АВД и използването му за спасяване на човешки живот.

1. С АВД може да убиеш човек, ако го дефибрилираш без нужда. Това е легален начин за убийство и самоубийство.

Фактите:

Всеки АВД сам прави анализ на сърдечната дейност на пострадалия и само ако има нарушения, подлежащи на дефибрилация, отново сам я извършва. Някои АВД са полуавтоматични и изискват натискането на бутон за извършване на дефибрилация, но отново анализа и преценката се извършват от апарата, не от човека.

В случай че не е необходима дефибрилация, натискането на бутона не води до такава. Опитът в останалия свят показва, че по-често на обществени места се поставят напълно автоматични външни дефибрилатори, а с полуавтоматичните работи най-вече добре обучен служебен персонал – медици, парамедици, пожарникари, полицаи и т.н.

2. Използването на АВД от немедицинско лице в България е забранено от закона. 

Фактите:

Съгласно българското законодателство и според изявление на Министерството на здравеопазването от 2019 г., употребата на АВД от немедицински лица в България не е регламентирана. В повечето от страните в света, където има поставени АВД на обществени места, употребата им не е специално регламентирана със закон.

3. Популяризирането на идеята се прави, за да се усвоят „едни пари“.

Фактите:

В света има над 30 авторитетни производители на АВД и поне два пъти повече не толкова популярни. Един апарат от авторитетен производител е на стойност 3500-4000 лв. В различните държави по света различен процент от наличните АВД за обществена полза се осигуряват от общински и държавни институции. Голям процент от тези АВД, както и АВД на работни места се осигуряват от корпоративния сектор, с пари на бизнеса, а не с пари на данъкоплатците.

4. Използването на АВД изисква обучение на цялото население, иначе е напълно безмислено. Това да не е кафе машина!

Фактите:

АВД са разработени специално за използване от хора без медицинско образование. След включване на апарата, той дава гласови инструкции на български език, като напътства човека, който оказва първа помощ стъпка по стъпка през целия процес. Направените проучвания показват, че дори напълно необучен човек може да се справи задоволително добре, само следвайки гласовите инструкции на АВД. Разбира се, постепенното обучение на населението е необходимо и за повишаване на информираността и възпитаване на отговорно поведение.

5. Инвестицията за поставяне на АВД на обществени места е скъпа и не си заслужава. Пари на вятъра!

Фактите:

Оценките на ползата спрямо финансовата инвестиция показват еднозначно, че поставянето на АВД на обществени и работни места е финансово обосновано. За сравнение на разхода, мълниезащитата и противопожарната защита на сграда е съизмерима по стойност с оборудването с АВД, а вероятността някой да загине от мълния или в пожар е 100 пъти по-малка, отколкото да получи сърдечен арест.

6. По-добре медицинските въпроси да се оставят на медицинските специалисти. Това не е моя работа!

Фактите:

Когато някой получи сърдечен арест, единственият му шанс за оцеляване е, ако свидетел на инцидента започне да извършва сърдечен масаж и изкуствено дишане и преди 5-та минута бъде извършена дефибрилация на сърцето. Статистиката показва, че първата дефибрилация, извършена от екип на Спешна помощ се случва най-рано на 8-та минута след подаване на сигнал на тел. 112, когато в повечето случаи е твърде късно.

7. Сърдечният арест и инфаркта са едно и също нещо, което се случва само на възрастни и болни хора. На мен няма да се случи!

Фактите:

Сърдечният арест и инфарктът са различни неща. Инфарктът е проблем с кръвоснабдяването на сърдечния мускул, а сърдечният арест – с електрическата активност на сърцето. Сърдечният арест се случва и на хора, които не са имали проблем със сърцето, хора в добро здравословно и физическо състояние, дори спортисти и деца. На всеки 45 секунди в Европа някой получава сърдечен арест. Това са близо 400 000 души годишно. За България цифрата е над 10 000 души годишно или над 10 пъти повече, отколкото загиват в ПТП, пожар и други бедствия взети заедно.

8. Ще мине много време преди в България да навлезе тази идея и никой няма да даде пари за такова нещо.

Фактите:

Според предварително проучване на Фондация "Първите три минути" в България само през последната година са поставени голям брой АВД на работни и обществени места, като в гр. София цифрата сочи над 50.

Авторът Марияна Манушева е председател на Фондация "Първите три минути" и инструктор в Училище по първа помощ на FirstAIdbg.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови