Австралия забранява вноса на вейп устройства от 2024 г.

OFFNews 28 ноември 2023 в 14:45 1253 1

вейп устройства

Снимка Pixabay

В опит да ограничи никотиновата зависимост при децата

Австралия ще забрани вноса на вейп устройствата за еднократна употреба от януари в опит да ограничи никотиновата зависимост сред децата, съобщи Би Би Си.

Ще бъдат въведени и нови закони, които ще спрат производството, рекламата и доставката на вейпове за еднократна употреба в страната.

Това се случва на фона на по-широкия стремеж за пълно премахване на пушенето за развлечение. Употребата на вейп устройство се рекламира като начин за отказване от тютюнопушенето, но министърът на здравеопазването на Австралия твърди, че то е създало "ново поколение на никотинова зависимост".

Вайповете или електронните цигари са устройства, захранвани с литиеви батерии, които имат патрони, пълни с течности, съдържащи никотин, изкуствени ароматизатори и редица други химикали. От 2021 г. насам е незаконно за всеки австралиец да купува или внася електронни цигари или никотинови вайпове без лекарско предписание, но въпреки тези ограничения процентът на пристрастяване продължава да расте.

Проучване на Университета в Сидни по-рано тази година установи, че над една четвърт от тийнейджърите на възраст 14-17 години са пушили електронни цигари, а изследване на благотворителната организация "Австралийски съвет за борба с рака" установи, че девет от всеки десет тийнейджъри в същата възрастова група намират лесен достъп до никотинови изпарения.

"Всички австралийски правителства се ангажират да работят заедно, за да спрат тревожното нарастване на пушенето на вейп сред нашите млади хора", заяви Марк Бътлър, федералният министър на здравеопазването, който ръководи забраната.

През май австралийското правителство сигнализира за намерението си постепенно да прекрати употребата на вейпове за еднократна употреба, но досега не беше предоставило конкретни срокове. Г-н Бътлър заяви, че забраната за внос на електронни цигари за еднократна употреба ще започне на 1 януари, а до март ще бъде забранено и вноса в страната на вейпове за многократно пълнене, които не са предназначени за терапевтични цели.

Вносителите и производителите на терапевтични вейп устройства ще трябва да спазват и по-строги правителствени разпоредби относно ароматите, нивата на никотин и опаковките на своите продукти. Експертите предупреждават, че все още не се знае достатъчно за дългосрочните последици от употребата на подобен род продукти.

Изследвания на университета "Джон Хопкинс" свързват тази практика с хронични белодробни заболявания и астма. В Австралия пък учени, които са изследвали течностите, използвани във вейповете, предупредиха, че те съдържат "набор от химикали", за които е известно, че влияят на здравето на белите дробове.

Съобщението на Австралия идва само няколко дни след като правителството на Нова Зеландия се отказа от водещата си в света забрана за пушене, за да плати за намаляване на данъците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!