"Астра Зенека" е най-малко опасна за хората над 65 г.

Няма ваксина без странични ефекти. Малко се слушат лекарите, смята проф. Светлана Велизарова

OFFNews 10 април 2021 в 10:53 3739 0

Ваксината на "Астра Зенека" е опасна за жени под 30 г., с наднормено тегло, пушачки или вземат контрацептиви. Защото пушенето, наднорменото тегло и контрацептивите по принцип си имат индикации или усложнения, които се проявяват точно в тромбоза. Но за хората над 65 г. е най-малко опасна, няма противопоказания за приложение.

Това обясни началникът на детската клиника в Белодробната болница в София проф. Светлана Велизарова пред БНТ. 

Проф. Велизарова уточни, че всяко вирусно заболяване започва в късната есен, развива се зимата и през пролетта намалява. "Така че аз считам, че май-юни вече няма да говорим за ковид, не че той ще изчезне, но просто топлото време определено му влияе. Ако не се справим с ваксинацията, предполагам, че ще имаме една лека вълна отново октомври-ноември", допълни тя.

Според нея прекаралите вируса са 6-7 пъти повече от обявените - т.е. около 2 млн. души, защото хората предпочитат да не съобщават за болестта заради карантината, бюрократични пречки и неудачи. Ако ваксинирането продължи със същите темпове, до октомври-ноември ще бъдат имунизирани към 2 млн. души.

"Нямаме нито едно болно дете от коронавирус в момента в клиниката. Вирусът се подмлади затова, че станаха достъпни тестовете - родителите с ковид или съмнения веднага изследват и децата си", обясни още проф. Велизарова.

"Убедена съм че след 3-4 г. ние ще забравим ковид в световен мащаб, но съм убедена, след 10-20 г. ние ще говорим за т.нар. ковид поколение - поколение, което ще има много пропуски, не само образователни, но и социални, комуникативни, защото през тази година то е натрупало много пропуски", коментира професорът.

Велизарова обясни още, че няма ваксина без странични ефекти. "Аз почти нямам спомен за друго заболяване, което да засегне дори политическата обстановка в света. И мисля, че малко се слушат лекарите", подчерта проф. Велизарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови