Аспиринът може да намали смъртността от COVID-19

Александра Маркарян 16 ноември 2020 в 13:47 18025 4

От началото на коронавирусната пандемия учените знаеха, че инфекцията увеличава риска от понякога смъртоносни кръвни съсиреци в белия дроб, сърцето и други органи. Сега проучване показва, че аспиринът - евтиното и продавано без рецепта лекарство - може да помогне на пациентите с COVID да се предпазят от тези тромби.

Британският изследовател проф. Питър Хорби от Оксфордския университет съобщи пред комисия в Парламента, че аспиринът е най-новото лекарство, включено в националното клинично изпитване за терапия на COVID-19, което проверява множество видове лечения, съобщава медицинското списание Pharmaceutical Journal, цитирано от https://www.medscape.com/.

Изглежда аспиринът помага да се спре съсирването на кръвта в белия дроб, каза той.

Съсирването на кръвта е голям проблем при коронавируса. Аспиринът е широко достъпен, евтин медикамент, който би могъл да даде голям тласък (в терапията) - казва той.

Отделно от това проучване, ръководено от Училището по медицина към Университета в Мериленд, показва, че пациентите с COVID развиват по-малко усложнения, когато приемат аспирин.

Учените включват в него 412 пациента. Резултатите си публикуват в Anesthesia and Analgesia. 98 от пациентите пият аспирин седмица преди приемането им в болница или в рамките на първите 24 часа от хоспитализирането. Останалите не. Резултатите показват, че при приемалите аспирин вероятността състоянието им да наложи прехвърляне в интензивно отделение е с 43% по-малка, 44% по-малка е рискът да се наложи да бъдат поставени на изкуствено дишане, 47% по-малка е вероятността да починат в болница, съобщава медицинското училище в прессъобщение.

"Това е критично важно и има нужда да бъде потвърдено от рандомизирано клинично изпитване - посочва ръководителят на проучването д-р Джонатан Чоу, асистент по анестезиология в Училището по медицина към Университета в Мериленд. - Ако резултатите ни се потвърдят, това би направило аспирина първото масово достъпно лекарство, което се отпуска в аптеките без рецепта, което може да намали смъртността при пациентите, болни от COVID-19."

Източници:

https://www.pharmaceutical-journal.com/news-and-analysis/news/aspirin-added-to-recovery-covid-19-trial-mps-told/20208522.article?firstPass=false

https://journals.lww.com/anesthesia-analgesia/Abstract/9000/Aspirin_Use_is_Associated_with_Decreased.95423.aspx

https://www.medschool.umaryland.edu/news/2020/New-Landmark-Study-at-UM-School-of-Medicine-Finds-Aspirin-Use-Reduces-Risk-of-Death-in-Hospitalized-COVID-19-Patients.html#:~:text=Hospitalized COVID-19 patients who,School of Medicine (UMSOM)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

4

kokoten

16.11 2020 в 17:35

....това се знае от повече от 50(петдесет)години....аспиринът един от първите антиагреганти(пречи на тромбоцитите да се агрегират и образуват тромби),има и други(антистенокардин например),но предвид достъпността и евтинията той е едно много добро лекарство за профилактика на тромбоемболичната болест,разбира се има и други медикаменти,но са скъпи което е проблем за повечето хора...не се учудвам на подобни статии,смукнати от пръстите на разни индийски шамани,те обикновено откриват топлата вода и стават за смях на колегията....имам спомен от няколко операции на перфорирала язва в Лийдс(Англия)продължили по 8-10 часа,които ме накараха да преосмисля мнението си за тяхното здравеопазване и да финиширам в родната България....уви,тъпотата е навсякъде,а при нас се издига в култ,всички се гордеем,че сме тъпи и прости(не знам това,че си по-тъп от Премиера,качество ли е и не...)

3013

3

FUBAR

16.11 2020 в 15:30

Същата група учени в момента изучава не-индетифициран череб обек който мяука на керимидите.

10372

2

elbarbudo

16.11 2020 в 14:22

Група британски учени откриха топлата вода.

12021

1

bls

16.11 2020 в 14:16

Добро утро, лельо Пенке. Това не се ли знае от около половин година?