Ароматерапия и ползите от нея

OFFNews 29 юли 2019 в 16:41 1749 0

Какво е ароматерапия?

Ако имате нужда от подобряване на здравословните проблеми като тревожност или лош сън, трябва да помислите за ароматерапия. При този вид терапия се използват екстракти от растения, наречени етерични масла, които се вдишват през носа. На пазара има много качествени дифузери за етерични масла, които са изключително лесни за използване. Някои хора използват етеричните масла за масаж или когато се къпят.
Какво представляват етеричните масла?

Етеричните масла се произвеждат от цветя, билки, кора на дървета, корени и венчелистчета. Клетките, които придават на растението ароматната му миризма, са неговата "същност". Когато една есенция се извлича от растение, тя се превръща в етерично масло.

За производството на етерични масла е необходимо голямо количество растителен продукт. Повече от 200 килограма цвят от лавандула се използват за приготвяне само на 1 килограм етерично масло.

Не всички продукти, приготвени с растителна есенция, са етерични масла. Истинските етерични масла не се смесват с други химикали или аромати. Тяхното производство преминава през специфичен процес, който не променя химията на растението.

Лимон, лайка, лавандула, кедър и бергамот са някои от етеричните масла, използвани редовно в ароматерапията.
Как работи ароматерапията?

Експертите смятат, че ароматерапията активира области в носа ви, наречени рецептори за миризма, които изпращат съобщения чрез нервната система до мозъка ви.

Маслата могат да активират определени области на вашия мозък, като лимбичната система, която играе важна роля за вашите емоции. Те биха могли също да окажат влияние върху вашия хипоталамус, който може да реагира на миризмата чрез производство на серотонин. Когато слагате етерични масла върху кожата си, те предизвикват реакция в кожата и в други части на тялото, като ставите ви.

За какво се използва ароматерапията?

Не трябва да използвате ароматерапия вместо редовното си медицинско лечение. Но при някои състояния изследванията показват, че ароматерапията може да има ползи за здравето, като:

• Облекчаване на стреса, тревожността и депресията;
• Засилване чувството за релакс;
• Подобряване на съня;
• Подобряване на качеството на живот на хора със здравословни проблеми като деменция;
• Облекчаване на някои видове болка, включително болка от камъни в бъбреците и остеоартрит;
• Борба с различни бактерии;
• Облекчаване на някои странични ефекти от лечението на рак, като гадене и болка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови