Април е най-критичен за хората с алергии

Заради малкото дъждове и високите температури въздухът ще бъде наситен с много цветен прашец, предупреждават от НЦЗПБ

OFFNews 04 април 2024 в 13:13 1034 0

растение

Снимка Pixabay

Поленов фон

Април е месецът с най-голямо количество прашец във въздуха. Причината е, че цъфтят най-голям брой дървесни видове, които образуват и отделят огромно количество алергизиращ полен, показва анализ на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Разпространението на прашец във въздуха зависи от метеорологичните условия, най-вече от честотата и интензитета на валежите. Според прогнозите през тази година за април се очакват малко по-високи температури и по-малко дъждове. Това предполага, че през тази година през повечето дни на април въздухът ще бъде наситен с много прашец и това ще създава проблеми на пациентите с полиноза.

Проф. Стаевска: Около 40% от пациентите със сенна хрема правят и астма

Поленовият фон над по-голямата част от страната ще се образува от клен, бреза, орех, черница, бук, чинар. Цветовете на плодните дръвчета не алергизират, но привличат пчелите, към чието ужилване са алергични много хора, посочва биологът Мариела Христова. 

В градове като София е възможно натрупване на голямо количество полен от бреза и габър, което може да доведе до сериозни алергични оплаквания при сенсибилизираните пациенти.

Към средата на април започва цъфтежът на ореха и черницата. В по-топлите части на страната цъфтежът на чинара вече стартира и ще достигне своят максимум около средата на месеца. Цъфтежът на бука ще се задържи по-дълго, което също е предупреждение към чувствителните към полените, посочват от НЦЗПБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки