Апарат за кръвни изследвания на деца получи Александровска болница

OFFNews 30 ноември 2022 в 14:23 847 0

апарат

Снимка УМБАЛ

апарат за кръвно-газов анализ

Апарат за кръвно-газов анализ на деца получи Клиниката по детски болести в УМБАЛ "Александровска" от Българската Коледа.

В клиниката се лекуват деца с респираторни, алергични и имунологични заболявания, най-често бронхиолит, пневмония, ларингит, муковисцидоза, бронхиална астма, алергии и имунни дефицити.

Апаратът позволява да бъде измерено количеството на кислорода, въглеродния диоксид и pH в кръвта. Той е един от най-полезните диагностични тестове, особено ако се извърши прецизно и в рамките на няколко минути след взимането на пробата (артериална или капилярна кръв), обясни началникът на клиниката доц. Гергана Петрова.

Освен че е единственият тест, с който може да бъде поставена диагнозата „дихателна недостатъчност“, кръвно-газовият анализ "дава много добра възможност да бъде уточнена причината за това състояние, т.е да бъде направена диференциална диагноза“, допълни специалистката.

Полученият апарат е последен модел и позволява определяне както на кръвните газове, така и на основните електролити в кръвта, кръвна захар и други по-специфични показатели. Резултатите се получават в рамките на две минути, което е от изключителна важност за бързата и адекватна реакция при деца с дихателна недостатъчност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови