Антидепресантите увеличават антибиотичната резистентност

OFFNews 02 февруари 2023 в 17:54 4077 0

хапчета

Снимка Pixabay

Проучване на университета на Куинсланд, Австралия

Проучване, проведено от университета на Куинсланд, Австралия, предполага, че редица често предписвани антидепресанти могат да повишат устойчивостта на бактериите към антибиотични лекарства, предаде Синхуа.

Публикувано в изданието на Националната академия на науките на САЩ на 23 януари, проучването изследва излагането на бактерията Escherichia coli (E. coli) на петте най-често предписвани антидепресанти в клинично значими концентрации – това са сертралин (Zoloft), есциталопрам (Ципралекс, Lexapro), бупропион (Welbutrin, Zyban), дулоксетин (Дулодет, Cymbalta) и агомелатин (Valdoxan).

Цзянхуа Го, ръководител на изследователския екип и професор от университета на Куинсланд, казва, че чрез измерване на развитието на резистентност към множество антибиотици и оценка на бактериалната устойчивост след излагане, екипът му установил, че бактериите E. coli развиват повишена резистентност към множество класове антибиотици.

„Всички тествани лекарства са в състояние да предизвикат появата на антибиотична резистентност. Сертралинът и дулоксетинът обаче имат най-силно въздействие върху бактериалната резистентност към антибиотици сред лекарствата, които тествахме“, каза Го.

Експертът отбеляза, че потенциалната причина за това обстоятелство може да бъде оксидативният стрес в бактериите, предизвикан от антидепресантите, тъй като силната окислителна способност на тези лекарства може да накара бактериите да активират своите защитни и антиокислителни реакции, каза той.

Го също призова за повече изследвания, за да се оцени дали антидепресантите могат да повлияят на чревния микробиом на хората, които ги приемат и да причинят инфекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!