Ангелов: Разхлабваме мерките. Връщаме си живота такъв, какъвто беше

OFFNews Последна промяна на 23 януари 2021 в 12:30 17357 0

Нямаме абсолютно никакви притеснения, ще дойдат ваксини за над 3 милиона граждани. Ако намалеят количествата, очакваме за около 2 милиона граждани, което е абсолютно достатъчно за нашата държава. Това съобщи във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от БГНЕС.

Не очаквам никакви последствия за България, подчерта министър Ангелов по повод новината, че британската компания „Астра Зенека” забавя доставките на ваксини за Европа, а първите доставки ще са по-малко от очакваното. 

Готовността е ваксинирането от първа фаза в целия регион да приключи в края на този месец, началото на втора фаза очакваме през първите дни от февруари. Ваксините са налични във фризерите, заяви здравният министър.

Ангелов също потвърди, че у нас вече има 8 доказани случаи на т.нар. „английски щам” на COVID-19. От думите му стана ясно, че пробите са от Националния център по заразни и паразитни болести, от ВМА и от частна лаборатория.

Хубавото за този нов щам е, че той се повлиява от наличните на пазара ваксини, и че лечението, което се прилага до момента, е без промяна, подчерта министърът. Щом този щам го има в София, ще го има и навсякъде в България, каза още Ангелов.

От 4 февруари присъствено обучение започват три класа в системата за средно образование, това са 37,5%, каза още министърът и подчерта, че във всяко едно училище присъствено в клас ще се върнат не повече от 40% от учениците.

30% и повече са вече учителите и непедагогическият персонал, както и ползвателите на социални услуги в домовете за стари хора, които искат да се ваксинират.

Следваме ясен план, целта е да преведем народа през кризата. Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори, като започнахме от здравеопазването с плановия прием, образованието с учениците в детските градини и яслите, както и тези в начално училище. Сега ще разхлабим мерките в секторите "Култура" и "Спорт" и ще наблюдаваме каква ще бъде тенденцията през следващите 14 дни, за да видим какво ще предприемем като следваща крачка, подчерта още проф. Костадин Ангелов.

"Хубавото е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше. Всички дискусии в публичното пространство на различни браншове ме радва, защото това означава, че сме забравили онези разговори за недостатъчни линейки, недостатъчен брой легла и забавени пациенти. Това е успех", заяви той.

Никога не очаквайте от мен да взема решение под натиск, каза той по повод заявения на 27 януари протест на собствениците на заведения.

По отношение на единния сертификат за ЕС за ваксинираните Ангелов посочи, че засега не се предвижда такъв да бъде издаван и за хората с антитела, тъй като няма единно мнение по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови