Ананиев: Няма как да фиксираме 1220 лв. чиста стартова заплата на медицинска сестра

Оттук нататък МЗ ще води преговори само с легитимни организации

OFFNews Последна промяна на 06 март 2020 в 16:10 5299 5

"Няма как държавата да фиксира 1220 лв. чиста стартова заплата на медицинска сестра", заяви Кирил Ананиев, в коментар по повод барикадирането на протестиращи медицински специалисти в НС.

Ананиев е в Брюксел на среща на Съвета на здравните министри заради разпространението на коронавируса.

„По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина - 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос", коментира министърът.

"Ако ние подходим като популисти и кажем „да" на всичко, което искат протестиращите, това е катастрофа за здравната система", допълни той и определи ставащото като "провокация към държавността".

Ананиев заяви, че на протестиращите медицински сестри никога не е отказван диалог. При последната им среща, преди девет дни, те са поставили нови искания - за защитена професия, за борса на медицинските сестри и да бъдат извадени от търговската дейност на болниците.

По думите на министъра при всяка следваща среща протестиращите поставят нови искания - "кое от кое по-неизпълнимо и имат претенции за реформа".

Искането болниците да не са търговски дружества не може да се осъществи, заради ограничени ресурси, обясни министърът. Според него това ще влоши качеството на медицинската помощ и тогава отново ще има недоволни.

"Няма как да се разпределят пари на калпак", каза още Кирил Ананиев.

Той е категоричен, че е изпълнил всички реалистични искания, които не поставят здравната система на България в риск. Министърът призова всички, които в момента се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори, да спрат да манипулират хората.

След провокацията от последните часове, здравният министър заяви, че оттук нататък Министерството на здравеопазването ще води разговори единствено с легитимно признатите организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4109

5

Дедовия

06.03 2020 в 19:11

Хооо, нашенец, ти май противоречиш на падишаха? Той днес изръси, че исканията на сестрите били изпълнени (!), а ти говориш, че не можеш!? Ами като не можеш, ще ти намери заместник! На някой друг кръстопът.

17416

4

мнение от IP

06.03 2020 в 18:25

Този много нечистоплътен подход "Ами инженерите, ами строителите.." само е опит да се замаже пълната некадърност и нежелание да се направи истинска реформа. Да се спрат течовете и т.н.

17416

3

мнение от IP

06.03 2020 в 18:22

"Легитимни" значи одобрени от правителството. Което автоматично ги прави безсмислени.

15508

2

Бухльо

06.03 2020 в 17:59

Абе Кирчо, това че на теб ти сменят памперсите в правителствена не означава, че здравните работници в останалите болници не са заслужили.
Щяла да се срине системата. Подсказвам за безхаберни счетоводителчета, като теб:
1. Въведете истински контрол в здравната каса - за да пресечете фалшивите пътеки. Да, в болниците на вашите хора също.
2. Ограничете опцията доктори да си докарват по няколко десетки хиляди на месец от касата.
Не е сложно, а? Само воля се иска. Ти имаш ли или си е заминала с либидото?