Ананиев: 200 млн. лв. повече за болнична помощ ще има в бюджета на НЗОК догодина

OFFNews Последна промяна на 07 октомври 2019 в 13:35 1017 1

200 млн. лв. повече за болнична помощ ще има в бюджета на НЗОК догодина. Това стана ясно след срещата на протестиращите КНСБ и БАПЗГ с вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев. Сумата ще бъде основно за увеличение на клиничните пътеки.

Целта е с допълнителния ресурс да се достигнат исканите от синдикати и медицински специалисти минимални суми за работни заплати, които са 900 лв. за сестра и 1100 за лекар. Министър Ананиев обясни, че 3/4 от тези 200 млн. лв. ще бъдат за заплатен труд на медицинските специалисти по клинични пътеки.

По думите на здравния министър след като няма да има увеличение на обема дейност, цената би трябвало преобладаващо да отиде за увеличаване на разходите за персонал. Той не се ангажира с конкретни проценти, но обеща минимум 3/4 от тази сума ще отиде за разходи за персонал. Според разчетите на министерството тази част, която ще се задели за разходи за персонал, ще е достатъчна.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази задоволство от постигнатото за бюджета на Касата, но предупреди, че заложеното увеличение на заплатите на медицинските сестри в училищното и в детското здравеопазване няма да е достатъчно, за да може заплатите да достигнат нивата, записани в отрасловия колективен трудов договор.

Според него в този сектор разговорите и битката с финансовия министър, и с премиера трябва да продължат, тъй като в тази част на здравеопазването не се получават допълнителни плащания. Хората разчитат основно на тези заплатите си, които варират между 650 и 700 лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

07.10 2019 в 14:09

50 милиона повече, пък Баце после 86 милиона ги направи, ама са оказаха 6..
Сега 200 ама догодина...
Тати ша ми купи колело......