Акад. Петрунов: Трябваше да се изчака с отварянето на моловете и фитнесите

OFFNews 04 февруари 2021 в 11:23 1506 0

Можеше да се изчака с отварянето на моловете и фитнесите. Това заяви алергологът и имунолог акад. Богдан Петрунов от БАН пред бТВ. Според него разхлабването е можело да стане в началото на март, за когато се планира и отварянето на заведенията.

Петрунов е категоричен, че фитнесите крият повишен риск от заразяване с COVID-19.

"Коронавирусът ще остане и още дълго ще трябва да носим маски на съответни места", посочи академикът. Той даде пример и за строгия контрол в чужбина.

"Имах пациент, който ми каза, че в Дубай да излезеш на улицата без маска просто е невъзможно, има камери навсякъде и те снимат. Ние отново живеем на по-свободно място, което си има положителни, но и много негативни страни", коментира специалистът.

Според него преболедувалите COVID-19 не бива да се успокояват, че няма как да се заразят повторно.

Вирусът се изменя и това ще продължава постоянно. Това е естествения ход на епидемията и е напълно нормално, смята той.

„Напълно възможно е да е необходимо да се създават ваксини на определен период от време, например две или една години“, каза Петрунов.

Той коментира и ваксината на AstraZeneca и препоръката да не се ползва за възрастни хора.

„Причината е, че към момента не е приложена на достатъчно голям брой хора на тази възраст и съответно не могат да бъдат изнесени данни. В момента продължава трета фаза на тестването и скоро ще имаме такава информация“, коментира Петрунов.

Акад. Петрунов не смята, че връщането на част от учениците в клас е грешка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews