Акад. Петрунов: Не вземайте имуностимулатори, докато сте болни

Не знаем основни неща за ваксините срещу ковид, ще има повторно заразяване, твърди академикът

OFFNews 27 ноември 2020 в 11:47 5652 0

Имуностимулатори трябва да се взимат, когато човек е здрав. Те са опасни, когато пациентът вече е с коронавирусна инфекция, защото може да засилят цитокиновата буря, предупреди по Нова телевизия имунологът акад. Богдан Петрунов.

Той подчерта, че целта на витамините е да стимулират вродения имунитет:

„В човешкия организъм има естествен, вроден имунитет. Целта на средствата – витамини, имуностимулатори, е да го стимулират. Въпросът е доколко те са ефективни. Витамин D остава основно средство за стимулиране на естествения имунитет. А той има много мощни възможности да се справи с една инфекция, макар че излязоха данни, че не е толкова ефективен срещу този вирус, колкото се твърдеше първоначално”, обясни специалистът.

За себе си д-р Петрунов е предприел стимулация с полибактериален имуностимулатор, който може да бъде намерен във всички аптеки у нас. На негова база са направени и много продукти.

Той прогнозира и кога ще започне имунизацията на българското население срещу COVID-19.

„За да влязат ваксините, те трябва да бъдат одобрени. Подадени са документи и се разглеждат, но мисля, че по-рано от пролетта на следващата година ние няма да започнем имунизация на населението”, каза той.

Имунологът подчерта, че за ваксините срещу коронавирус, които са познати към момента, не знаем основни неща – предпазват ли от заразяване с вируса, ще намалят ли смъртността и ще спрат ли разпространението на инфекцията.

„Нито една от фирмите не е отговорила на тези три важни въпроса. Няма никакво съмнение, че ще има повторно заболяване. Никой не може да каже каква ще е ефективността на имунитета, защото никой не го е видял. Никой не може да каже и колко ще продължи имунитетът”, обясни акад. Петрунов и предположи, че тези, които вече са преболедували, също ще трябва да се ваксинират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!