Акад. Ангел Гълъбов: България е с показател 4,6% за смъртност от Covid-19, Италия достигна до 10%

OFFNews 30 април 2020 в 17:10 8100 3

"Най-сигурният показател е броят на смъртните случаи, защото те се регистрират. Този показател е железен. България стои на 4,6% по този показател и това е добър показател за страната. В Италия достигаха до 10%". Това каза пред БНР акад. Ангел Гълъбов. Според него това се дължи на някаква генетична особеност на българите.

Акад. Гълъбов посочи, че коронавирусната инфекция е изключително коварно заболяване и уточни, че макар при грипни епидемии да загиват 2000 души от пневмонии, има възможност за противогрипна имунизация.

Той беше категоричен, че не може да се предскаже как ще се развие епидемията от Covid-19 и изтъкна, че единственото доказано надеждно средство е карантината.

Според академика може би ще се наложи карантинните мерки да се затегнат, за да може да е благоприятно развитието, но акцентира:

"Много неблагоприятнен факт е непрестанният поток от завръщащи се българи от чужбина". Той предположи, че те имат проблем със здравните застраховки в страните, от които се завръщат.

По думите на акад. Гълъбов ще има вълни на засилване и отслабване на вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

3

Egocentric Eccentric

30.04 2020 в 21:09

Една корекция, общата смъртност в БГ е ниска спрямо миналогодишните нива. Иначе спрямо тази в нормалните държави, тук всяка година има по един ковид образно казано (15/1000 тук срещу 10/1000 в Италия в нормални години)

4164

2

Egocentric Eccentric

30.04 2020 в 18:50

CFR или case fatality ratе, за което говорят няма голям смисъл да се обсъжда. То отразява грубо казано вероятността да умреш ако след като развиеш симптоми, които са достатъчно сериозни субективно да прецениш да отидеш на лекар (или те намерят като контактен) и те диагностицират за ковид .

Около 5% е средно навсякъде като само в няколко държави с много голямо натоварване на здравната система се стига до над 10%.

Вижте таблицата в worldometer и разделете колоните на смърт/брой случаи за повечето държави. 4.6% не е нищо ниско в сравнение с останалия свят.

При нас е ниска смъртността на глава от население (както общата смъртност според НСИ, така и смъртността от ковид, която е 9 души на 1М население).

Това означава или че мерките работят или ако не то тогава, че имаме велик ген или БЦЖ или българския народ е много здрав и въздуха е чист и никой не пуши.

Аз лично залагам, че основното обяснение за тази ниска смъртност са мерките.

6145

1

kokoten

30.04 2020 в 18:06

....смъртността е най-верния показател,като при нас тя е още по-ниска...половината от загиналите имат тежки придружаващи заболявания които сами по себе си водят до смърт....реално загиналите от корона-вирус са незначителен процент....още повече се очаква вируса да намали заразността си до изчезване...така бе поне с другите епидемийки с корона вируси,тази китайците я изпуснаха,колкото и да се оправдават(СЗО също я проспа)...Мисля че,за народа няма опасност,контрата ще остане у такива като мен с диабет,хипертония,аритмии и затлъстяване и на първа линия...да сме живи и здрави да преживеем тая зараза...