Агенция ''Медицински надзор'' става част от платформа за трансплантации

OFFNews 01 март 2023 в 14:42 859 0

FOEDUS

Снимка Скрийншот

FOEDUS Europian Organ Exchange

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" се присъединява към европейска платформа за трансплантация на органи FOEDUS Europian Organ Exchange. Това реши правителството на днешното си заседание.

Платформата FOEDUS е инструмент за подпомагане на трансграничния обмен на органи за трансплантация, разработен в рамките на проект FOEDUS JA, финансиран от Европейската комисия.

Платформата осигурява възможности за бърз и ефективен обмен на информация в случаите, в които на национално ниво няма подходящи, нуждаещи се пациенти или в случаите на търсене на органи за пациенти, които са в състояние, застрашаващо живота им.

Дейностите, свързани с донорството, осигуряването и трансплантацията на органи, се основават изключително на националното законодателство на приемащата/предлагащата страна и правото на ЕС.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е участвала като асоцииран партньор в европейски проект FOEDUS Joint Action и се е регистрирала в електронния портал/платформа FOEDUS през 2015 г. Проектът FOEDUS Joint Action е бил активен в периода 2013-2016 г., като в рамките на този период и няколко години след FOEDUS не е била обособена като самостоятелен правен субект.

На 12.10.2021 г. FOEDUS е учредена като самостоятелно юридическо лице (Асоциация „FOEDUS Еuореаn Organ Exchange“), със седалище гр. Прага, Република Чехия.

Участието на ИАМН в FOEDUS е в изпълнение на мярка 5.8. ,,Развитие на международното сътрудничество и обмен на информация и опит“ от Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията (2019 - 2023 г.), уточняват от пресцентъра на Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови