Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Адвокат: Няма алгоритъм за лечение на деца с коронавирус

OFFNews 05 ноември 2020 в 16:05 4038 0

"Няма конкретни алгоритми как се лекуват деца с COVID-19“. Това подчерта пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. 

По думите ѝ сегашният алгоритъм е изключително неудачен както за децата, така и за възрастните:

„Защото сега единствената възможност е тези пациенти да се свържат с личния си лекар. Ако обаче той има нужда от преглед, допълнителни изследвания, личният лекар нищо не може да предприеме за този пациент. Трябва да разполагаме с адекватни възможности за изследвания и прегледи в обособени центрове и в извънболничната помощ, а сега пациентите се обаждат на 112, защото не знаят какво да правят. Това касае и децата, и възрастните. И сега всеки на собствен ход и то в карантина тръгва да търси лекарска помощ“.

Шаркова посочи, че ако пациент, предприел всички мерки, включително и защитно облекло, той не може да бъде наказан, че е нарушил карантината си, търсейки начин да защити здравето и живота си.

Тя коментира и факта, че в част от болниците, където се лекува тази инфекция, няма педиатрични отделения.

„А част от заразените деца имат и придружаващи заболявания, диабет и други. Те трябва да се прегледат и от педиатър в хода на лечението при коронавирус“.

Адвокат Шаркова призова да се внесе яснота в лечението на децата с Covid-19.

Коментарът на специалиста по медицинско право е особено актуален, след като преди дни жена разказа как е била посъветвана от Спешния център да се обади на личния лекар, за да "преслуша" болното ѝ дете по телефона.

От споделеното стана ясно, че в спешните кабинети на големите болници не преглеждат деца, а PCR тестовете за тях не са безплатни, въпреки уверенията на здравните власти в обратното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!