98-годишен ветеран от Втората световна война пребори COVID-19

Капитан от запаса Кирил Стоянов напусна ВМА след двуседмично лечение, под аплодисментите на медиците

OFFNews 24 април 2021 в 10:17 3345 0

Снимка ВМА

Капитан от запаса Кирил Стоянов

98-годишен ветеран от Втората световна война пребори коронавируса след двуседмичен престой в столичната ВМА, съобщиха от лечебно заведение.

Кирил Стоянов е пациент на екипа на Клиниката по пулмология и фтизиатрия, ръководена от доц. Милена Енчева, след като се заразява с коварния вирус. Изкарва болестта средно тежко, като минава през различни симптоми като по учебник – имал е и дихателна недостатъчност, и белодробно засягане, и сърдечно-съдови проблеми. Но борбената му душа му помага бързо да се възстанови и прибере при близките си. 

Ветеранът благодари на лекуващите си лекари, чиито лица вижда за първи път. През целия си престой той съзира само „очи на надеждата”, облечени в скафандри.

Снимка: ВМА

"15 дни аз прекарах сред един екип с много висок интелект, благодаря ви за вниманието и грижите – и за мен, и за близките ми. През годините ВМА се грижи не само за мен, но и за цялото ми семейство, а сегашният й началник – генерал Венцислав Мутафчийски, ме е оперирал от херния преди много години. Благодаря ви, млади хора, за всички грижи. Пожелавам ви много успехи и да достигнете сияйните върхове на науката, където има място само за най-упоритите и най-борбени, каквито сте и вие", сподели развълнувано Кирил преди да се раздели с „ангелите в бяло”.

Според него случващото се в момента в световен мащаб с разпространението на коронавирусната инфекция е огромна възможност за развитие на науката и не бива да се изпуска.

"Във всички интервюта сега се споменава, че пандемията е невидима война, но аз знам какво е да участваш и в явна война, такава беше Втората световна... Ужасна работа, жестока", разказва Кирил Стоянов.

Снимка: ВМА

Той успява да съхрани живота си и при двете битки, а победата над коронавируса отдава изцяло на медиците, грижили се за него – доц. Енчева, д-р Пламен Титоренков, д-р Александра Червениванова, д-р Васил Шишков, д-р Любима Кьосева, д-р Христо Йорданов, д-р Славена Стоянова, д-р Елена Димитрова, д-р Дафина Антонова, старша сестра на клиниката Соня Кръстева. И им благодари от сърце – на тях и на останалите сестри и санитари, с които ежедневно са водили битката с COVID-19.

Ветеранът беше изпратен с аплодисменти за борбения дух, за уроците от историята и за емоциите.

В клиниката са лекували и други пациенти над 90-годишна възраст, но Кирил определено е най-възрастният.

"Дядо Кирил, ти си нашата звезда", обръщат се на тръгване медиците.

"Моля, моля, не ме обиждайте, аз съм съзвездие. В интернет има филм за войната с мое участие, ако не можете да го намерите, аз ще ви го изпратя", отговаря той с усмивка. И дописва на лист хартия електронната си поща, на която ще очаква снимки за спомен със своите спасители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови