9 са новите случаи на COVID-19 в Кюстендил

В Русе поставиха под карантина 10 служители на Спешна помощ заради положителна проба на медицинска сестра

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2020 в 12:47 1106 0

Девет са установените положителни проби за COVID-19 в област Кюстендил през изминалите 24 часа, съобщиха от Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.

Всички новозаразени са от община Кюстендил. Шест от тях са от града, а останалите - от ромския квартал "Изток". Новите случаи не са свързани помежду си, уточниха от щаба.

Вчера от болницата в Кюстендил са изписани шестима пациенти, лекувани от коронавирус, новоприетите за лечение са четирима. В момента хоспитализирани в МБАЛ "Д-р Никола Василиев" в Кюстендил са 14 души. Всичките са в средно тежко състояние, уточниха от здравното заведение. Настанените за лечение в болницата в Дупница са в стабилно състояние.

До този момент диагностицирани с коронавирусна инфекция в област Кюстендил са общо 274 души. От тях излекувани са 104, а на домашно лечение - 141, допълниха още от щаба.

Медицинска сестра от Центъра за спешна помощ в Русе е заразена с коронавирус. Информацията бе потвърдена от директора на "Спешна помощ" в крайдунавския град д-р Иванка Маринова.

Жената се почувствала зле и постъпила за лечение в Университетската болница "Медика" в Русе на 30 юни тази година. Резултатът от PCR-теста й е положителен.

Д-р Маринова обясни, че на 29 юни т. г. медицинската сестра била нощна смяна. Останалите 10 души от смяната й - лекар, четирима шофьори и петима фелдшери, по предписание на Регионалната здравна инспекция са поставени под 14-дневна домашна карантина.

Д-р Маринова обясни, че нито един от тях няма симптоми и оплаквания. По думите й, вероятно след пет-шест дни те ще бъдат тествани. Тя каза още, че се извършва реорганизация на работната дейност в "Спешна помощ", за да може центърът да продължи да изпълнява нормално задълженията си.