89 дни невзет отпуск: Лекарите масово напускат детското отделение във Враца

OFFNews 09 август 2023 в 09:29 1350 0

Снимка mbalvratsa.bg

Единственото лечебно заведение във Враца, което има компетентността да лекува деца в по-тежки състояния, е напът да затвори. Предизвестията на напускащите лекари и медицински сестри изтичат до седмица. Специалистите казват, че напускат заради непосилните условия на труд, предаде Нова телевизия. 

Причината е липсата на финансиране. Според изп. директор д-р Кети Ценова решение би било увеличението на цената на клиничните пътеки.

Педиатърът и член на управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Бисер Тодоров коментира, че напускат заради непосилните и невъзможни условия на труд, в които извършват работата си лекарите и че ситуацията е такава от 7 години.

"Не е заплатата основната причина, а невъзможността да излезем отпуск, работейки при минамално количество необходими лекари. Общо за отделението лекари и сестри натрупаният платен годишен отпуск е над 700 дни", обясни той.

По думите на Тодоров той има колеги с 89 дни невзет годишен отпуск, с 80, а самият той е с 51.

"Втората причина е обидно ниското заплащане на лекар със специалност детски болести и 30-годишен трудов стаж. Основният договор, който ме накараха да подпиша още януари беше 1430 лв. ясно ми е, че на някой ще му прозвучи като новина. Всички лекари в болницата, специалисти са със същата заплата.", каза още д-р Бисер Тодоров.

Живка Стоянова е майка на три деца. Тя сподели, че родителите в града са много притеснени, защото децата им няма къде да бъдат лекувани. Те настояват за отговори от директора на болницата.

Областният управител на Враца Надя Донкинска е заявила, че се търси решение, но "за нещастие, без успех".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша